De ansatte ved Tine meierier i Alta nekter å tro at det skal lønne seg å legge ned arbeidsplassen deres.

Når sommerferien er over vil de 12 ansatte ved Tine meierier i Alta vite om de fortsatt har jobb.

– Utredningen starter etter sommerferien og vil ta 10-12 uker. I oktober/november vil vi vite om det fortsatt skal være drift i Alta, sier meierisjef Roar Søreng og tillitsvalgt Kjetil Karlsen.

Siden 1966

Ute på lageret trilles jerntrallene med melkekartonger rundt på betongulvene i en jevn dur, slik de har gjort det siden 1966 da dagens meieri i Alta ble etablert. I forrige uke fikk de ansatte beskjed om at arbeidsplassene deres er satt i spill. Tine skal kutte i overkant av 400 årsverk, målet er å spare en milliard kroner. Blant meieriene som skal utredes for videre drift er Alta.

– Vi frykter jo littegrann at meieriet kan bli lagt ned, men samtidig kan vi ikke tro at det skal lønne seg å legge ned i Alta for å transportere all melka vekk herfra og tilbake igjen. Til det er avstandene for lange, mener Steinar Nilsen, Jørn Roar Johansen og Frank Olsen.

Godt miljø

Trioen har jobbet henholdsvis 15, 6 og 5,5 år ved meieriet og de kan melde om en flott arbeidsplass.

– Ja, det er et veldig godt arbeidsmiljø. Her jobber vi i team og det er variert arbeid med mye bevegelse i hverdagen, sier de tre som bedyrer at de ikke går rundt og tenker på hvorvidt de skal miste jobben.

– Nei, vi må bare jobbe på som før.

Meierisjef Roar Søreng og tillitsvalgt Kjetil Karlsen (stående) håper den interne utredningsgruppa skal komme frem til at Alta-meieriet er lønnsomt for konsernet. Foto: Hanne Larsen

Klorte seg fast

Inne på kontoret sitter meierisjef Roar Søreng og tillitsvalgt Kjetil Karlsen og vet at det ligger alvor bak en utredning, og at det er økonomien som teller for konsernet.

– Hvis det er noe å hente på det økonomisk, så gjør de de grepene de må, sier tillitsvalgte Karlsen.

– Men de har ikke primært et ønske om å legge ned, sier Søreng, som minner om at Alta klarte å klore seg fast ved siste utredning i 2012.

– Da fikk vi gehør for at det var økonomisk forsvarlig å beholde drifta i Alta, sier han.

Torsdag morgen ble 149 ansatte ved Tines meierier i Tana, Alta og på Sem utenfor Tønsberg informert på allmøter om at jobbene deres kan stå i fare. De neste åtte til tolv ukene skal Tine utrede fremtiden til de tre anleggene. Det kan bety at ett eller flere av meieriene legges ned, men det kan også bety at Tine kommer fram til at de vil investere i anleggene.

Søreng og Karlsen er spent på erfaringene som vil vise seg når Tine kjører et pilotprosjekt på et mindre anlegg i Kristiansand denne våren.

– Hvis det viser seg at de klarer å kjøre det mer kostnadseffektivt, kan det ha betydning for oss, sier de.

Økt konkurranse

I grove trekk sliter Tine fordi konsumet av melk har gått ned, samtidig som konkurransen er blitt tøffere og eksportstøtten har falt bort. Der man før eksporterte melk til utlandet for produksjon av Jarlsbergost, lønner ikke dette seg lenger. Ergo sitter man igjen med et stort overskuddslager med melk.

– For Altas del har og konsumet av melk gått ned. Så vi sitter med mye mer melk enn det vi har bruk for. Spørsmålet nå blir derfor hva skal vi gjøre med melka. Om vi eksempelvis skal lage nye produkter eller om vi får utvidet vårt salgsområde, sier Søreng.

– Hva må til for at det skal skje?

– Da må vi spise av noen andre sitt område, sier meierisjefen.

– Kan det være mulig at noen arbeidsplasser kan beholdes i Alta, mens noen tas vekk?

– Nei, jeg tror det nå bli alt eller ingenting, men det blir samtidig spekulasjoner, sier Søreng.

– Tromsø og Bodø har i dag ekspedisjonshaller, der det før var produksjon, så det er jo mulig, tenker Karlsen.

– De ansatte, hvem er de?

– Det er en sammensatt gruppe, flest menn. Noen familiefedre, noen nærmer seg pensjonsalder. Folk ellers med hus og lån, sier Karlsen, som forsikrer at uansett hva som skjer, så vil ikke de 12 ansatte i produksjon og på lager bli satt på gata fra en dag til en annen.

– Nei, vi har sluttpakker, det kan være snakk om omskolering og det vil bli gitt tilbud om overflyttinger. Det er og slik at utredningen tar tid og etter den prosessen vil det og gå en tid før man eventuelt må gå. Men dette kan slå begge veier og vi håper utredningen skal vise at vi får fortsette drifta, sier Karlsen, som i mai har jobbet 40 år ved meieriet.

– Meieriet er en institusjon i Alta. Mange har et forhold til den. Ikke minst fra den gang de kom inn døra her og kjøpte softis, smiler han.