E6 og Rv94 mellom pasientene fra Alta og sykehuset i Hammerfest har vært helt eller delvis stengt i 308 timer på grunn av vær og vind i perioden 30. november til 31. januar.  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

På to måneder har veien til sykehuset i Hammerfest vært stengt i 308 timer

Uværet har stengt «sykehusveien» over Sennalandet og Kvaløya i 13 døgn.

Værets lunefulle opptreden har gjort at både sykebiler og annen trafikk har stått på vent ekstremt lenge, mens det andre ganger har snirklet seg kolonner over fjellovergangen mellom Leirbotnvann og Skaidi. I tillegg er det ustabilt fra Kvalsund til sykehuset i Hammerfest. Den sårbare infrastukturen for pasienter og fødende er mer enn nok til å ta affære og snu stemningen for akutt- og fødeavdeling i Alta, mener Frp.

– Uforståelig

Frps helsepolitiske talsperson og medlem av Stortingets helse- og omsorgskomite, Åshild Bruun-Gundersen, og stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt, er krystallklare: At ikke været i Vest-Finnmark utløser disse tjenestene er en gåte, sett i sammenheng med beslutningen og begrunnelsen for to sykehus på Helgeland. Frp finsliper nå taktikken for hvordan de skal få flertall for sykehus i Alta på Stortinget. Begge gir uttrykk for at den stengte vei-statistikken Altaposten bringer fram er dramatisk, og at de tror de harde realitetene vil bidra til å gi klimaskifte i kampen for å få etablert sykehus i Alta.

– Frp kan ikke forstå hvordan helseminister Bent Høie kan mene at en to-sykehusmodell er det beste for Helgeland, men ikke det beste for Vest-Finnmark. Helseministeren har jo gjort det klart at vær, geografi og lokalpolitiske ønsker skal veie tyngre, og vi tar tar han på alvor med disse signalene. Derfor regner vi i Frp med å få støtte i Stortinget på å etablere akutt- og fødeavdeling ved Klinikk Alta, sier Bruun-Gundersen og Strifeldt.

Det nye prinsippet

Av opposisjonspartiene på Stortinget har Ap vært klar og tydelig på at Helgeland måtte velge to-sykehusmodell, med sykehus både på Mo og Sandnessjøen. Begrunnelsen er hensynet til vær, som kan stoppe eller forsinke transport til sykehus, og lange avstander. Avstanden mellom Mo og Sandnessjøen er, ifølge Statens vegvesen, 100 km. Veien er topp moderne, med blant annet to tunneler, ved Korgfjellet og Norges lengste i et rasutsatt område på stekningen Mo-Sandnessjøen. Ifølge Statens vegvesen skjer det ikke at veien stenges på grunn av værforhold.

Flytter vi fokus til Vest-Finnmark, har sykehusveien på 14 mil vært stengt 13 døgn, henholdsvis 10 dager og 14 timer (E6) og 2 dager og 6 timer (Rv94), 308 timer fra 29. november til 31. januar.

– Som lokalkjent er jeg ikke overrasket, men svært skuffet over at det er politikere som bagatelliserer. De er ikke villig til å ta konsekvensen av de utfordringene som dette medfører for en tredel av Finnmarks befolkning som ikke har akuttilbud og fødeavdeling, klargjør Strifeldt.

Vil ha samarbeid

Verken han eller partiets helsepolitiske talsperson vil provosere parti eller politikere med å navngi dem for kritikken. I stedet oppfordrer Strifeldt og Bruun-Gundersen til å samarbeide med Frp for å løse situasjonen.

– Vi ser positivt på det helsepolitiske talsperson i Arbeiderpartiet og Senterpartiet har uttalt rundt to-sykehusmodellen på Helgeland, og forventer at de også bruker samme argumentasjon for å støtte to-sykehusmodell i Vest-Finnmark, sier Strifeldt og Bruun-Gundersen.