Klimasmart mat for 5 000 kokkespirer

Denne uka gikk startskuddet for Klimakokkene. Miljøagentene ønsker at flere tar bærekraftige matvalg i hverdagen.

Klimakokkene er en nasjonal kampanje for 5.-7. trinn i regi av Miljøagentene.  Foto: Rasmus Norsted/Miljøagentene

nyheter

Klimakokkene er en nasjonal kampanje for 5.-7. trinn, tilpasset faget mat og helse i grunnskolen. I Alta har både Komsa skole, Elvebakken skole og Haldde Montessoriskole meldt seg på den landsomfattende konkurransen. Skolen som til slutt stikker av med hovedpremien vil få 15.000 kroner i premiepenger.

– Med Klimakokkene ønsker vi å gi fremtidens forbrukere kunnskapen de trenger for å kunne ta bærekraftige valg i hverdagen og en forståelse av hvor viktig det er å tenke helhetlig for å motvirke global oppvarming, sier Are Shaw Waage, daglig leder i Miljøagentene.

Kokkespirer

Miljøagentene skriver i en pressemelding at i løpet av januar skal de påmeldte klassene konkurrere i å lage de mest smakfulle, næringsrike og klimasmarte rettene – bestående av råvarer med så lavt klimaavtrykk som mulig. De beste rettene skal tilberedes av profesjonelle kokker og vurderes av et smakspanel bestående av barn.

– Med Klimakokkene ønsker vi å gi fremtidens forbrukere kunnskapen de trenger for å kunne ta bærekraftige valg i hverdagen og en forståelse av hvor viktig det er å tenke helhetlig for å motvirke global oppvarming, sier Are Shaw Waage, daglig leder i Miljøagentene.

Klimaavtrykk

Miljøagentene skriver at det ifølge en ny rapport fra FNs klimapanel kommer en tredjedel av verdens klimautslipp fra matproduksjon. Hvis vi skal klare å leve mer bærekraftig må vi endre måten vi produserer og konsumerer mat.

– Vi må bli mer bevisste på hva vi har på middagstallerkenen vår og hvor stort klimaavtrykk maten vi spiser har, sier Waage i Miljøagentene.

Barn kan påvirke

Ifølge en Norstat-undersøkelse gjort på vegne av Toro, ønsker to tredeler av befolkningen å redusere klimaavtrykket sitt, men synes det er vanskelig å finne informasjon om matens klimapåvirkning. Miljøagentene tror at barn kan bidra til å sette matens klimaavtrykk på agendaen.

– I Miljøagentene vet vi at barn er optimister og finner gjerne gode løsninger der voksne ser problemer. Vi har derfor stor tro på at Klimakokkene ikke bare vil være en lærerik og morsom konkurranse for barna, men vil ha en positiv effekt på voksne også, sier Waage.

– For å redusere klimagassutslippene tilknyttet mat må også matprodusentene ta ansvar, og Miljøagentene ønsker at flere produsenter merker sine varer med lavt klimaavtrykk.