– Alle stortingsrepresentanter burde få lov til å stemme etter egen overbevisning

MDG ber partiene fristille sine representanter når det skal stemmes over om homoterapi skal forbys.

Une Bastholm (MDG) stiller spørsmål om Homoterapi til statsminister Erna Solberg (H) i den muntlige spørretimen i Stortinget.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

nyheter

Ap har krevd full sal når Stortinget onsdag behandler forslaget om å forby såkalt homoterapi. MDG ber partiene fristille sine representanter.

– Jeg mener at denne saken er prinsipiell, og at alle stortingsrepresentanter burde få lov til å stemme etter egen overbevisning, sier Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Une Bastholm til NTB.

– Dersom stortingsrepresentantene fristilles, vil det gi gode muligheter for at det blir flertall for et forbud nå, mener hun.

Det er stortingsflertall for å utrede et forbud mot såkalt konverteringsterapi, eller homoterapi, noe som praktiseres i enkelte religiøse miljøer for å forsøke å få homofile til å bli heterofile.

Saken splitter imidlertid regjeringen ettersom KrF mener det ikke er nødvendig å utrede et forbud. Partiet mener dette området allerede i dag er lovregulert.

Samtidig skal Stortinget stemme over et forslag som har støtte fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, MDG og Rødt, om å forby konverteringsterapi.

– Dersom Stortinget vedtar et forbud, vil regjeringen måtte utrede hvordan et slikt forbud skal tre i kraft. Det er ingen grunn til å vedta en utredning, sier Bastholm, som frykter en utredning vil bli trenert av KrF.

Samtidig er det klart at en rekke andre forslag som er ment å styrke rettighetene til LHBTI-personer, vil bli nedstemt i Stortinget.