Vedum krever svar om fraflytting i nord

Innbyggertallet faller i alle de tre nordligste fylkene. Nå ber Senterpartiet statsminister Erna Solberg (H) møte i Stortinget for å gi en forklaring.

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet  Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

nyheter

– Jeg ber Erna Solberg stille i Stortinget for å forklare om hun mener dette er en akseptabel situasjon, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.


Vekst i Alta, minus i Loppa og Kautokeino

Alta kommune kan så langt i år vise til hyggelige tall i befolkningsstatistikkene.Folketallet faller i annenhver kommune

Folketallet i Norge har økt med 17.400 personer i første halvår, men kun 208 av landets 422 kommuner tok del i veksten. I 201 kommuner gikk folketallet ned.– Hva kan regjeringen gjøre for at vi skal bli flere mennesker i Loppa?

– Vi kan være under 900 i Loppa før året er omme, skriver Elin M. Olsen (H).– Et resultat av at Alta ikke har fødeavdeling

Venstre-topp tror at fødeavdeling tvinger seg fram.Bakteppet er tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at alle de tre nordligste fylkene i Norge ligger an til å oppleve negativ befolkningsutvikling dette året.

Innbyggertallet faller mest i Nordland. Vedum mener sentralisering er en viktig del av forklaringen.

– Det som skjer i Nord-Norge nå, er svært dramatisk, sier Vedum.

– Når du legger ned høyskoler, Andøya flystasjon, skaper uro rundt ambulansetilbud og flytter politiet lenger unna en rekke lokalsamfunn, får det konsekvenser, sier han.

Kommunalminister Monica Mæland (H) har en annen forklaring. Det reduserte folketallet i nord handler om at innvandringen går ned, og at fødselstallene også går ned, forklarer hun overfor NRK.

– Innvandringen går ned fordi regjeringen fører en strengere innvandringspolitikk, og jeg tror ikke Senterpartiet vil noe annet, sier Mæland.

Hittil i år har innbyggertallet falt med 325 personer i Finnmark, 827 i Troms og 937 i Nordland. (NTB)