Først torsdag natt kom den omkomne piloten endelig hjem til sine

En familie har fortsatt ikke fått gravlagt sin kjære som omkom i helikopterstyrten på Skoddevarre.

Illustrasjonsbilde fra ulykkesstedet.  Foto: Tom Skoglund

nyheter

To uker er gått siden den siste begravelsen i Alta etter Skoddevarre-tragedien. Over fire dager ble fem av byens unge stedt til hvile, fulgt til graven av familie og venner.

Men en mamma og pappa har fortsatt ikke kunne gravlegge sin kjære.


Statsadvokaten beordrer etterforskning av Helitrans etter ulykken i Alta

Statsadvokaten ber om at helikopterselskapet Helitrans etterforskes etter helikopterstyrten i Alta i helgen, melder Altaposten.


Svært krevende tid

Den svenske Helitrans-piloten (27) som mistet livet sammen med sine fem passasjerer i helikoptertragedien på Skoddevarre, har av forskjellige årsaker ikke kunne returneres hjem til Sverige før denne uka.

Først mandag ble han skrevet ut fra Tromsø, og hjemtransporten kunne ta til.

– Flyet som fraktet kista med piloten til Sverige landet på Arlanda sent onsdag kveld, forklarer Richard Simonsen i Helitrans, som via en pårørendekontakt har holdt dialog med de etterlatte.


Ferdskriveren funnet etter helikopterulykken

Havarikommisjonen har funnet ferdskriveren til helikopteret som styrtet ved Alta lørdag.


Etter ankomst Arlanda ble den omkomne kjørt hjemover.

– Foreldrene var oppe hele natta, i påvente av at kista skulle komme. De har hatt det veldig tungt - det har vært en svært, svært krevende tid for familien. Men som jeg får forklart var det en stor lettelse for dem da de endelig fikk sønnen hjem, sier Simonsen.

Richard Simonsen i Helitrans.  Foto: Mattis Sandblad

Søknader

De måtte vente med å starte arbeidet rundt begravelsen i påvente av at alt skulle gå i orden rundt hjemtransporten.

– Når en avdød skal krysse grenser, så er det flere praktiske ting som må løses, søknader og papirer må fylles ut. Så vidt jeg forstår ble dødsattesten klar mandag for ei uke siden, andre papirer ble og klare i forrige uke. Likevel var det først mandag alt var klart og han kunne frigis. Vi i Helitrans har bistått med hjelp fra SOS International – for det er rett og slett ikke veldig enkelt å få en avdød person fra et land til et annet.

– Men etter at alle papirer var ordnet har det egentlig gått greit å få til resten, sier han.

Takknemlige

Gjennom Helitrans sine forsikringsordninger er kostnadene med hjemtransport, til begravelse og annet dekket. Det praktiske med å få piloten hjem har likevel tatt både tid og ressurser for de etterlatte, sier Simonsen.


Havarikommisjonens direktør roser hjembyen:

– Arbeidet som er gjort i Alta er noe av det beste jeg har sett

William Bertheussen medgir at det var spesielt å se ned fra ulykkesstedet på Skoddevarre, til området der han selv lekte som barn.


Han forteller videre at både mammaen og pappaen som nå har fått hjem sin kjære lenge var veldig usikre på hvordan folk i Alta stilte seg til piloten og det faktum at han førte helikopteret som styrtet med fem av byens unge i.

– I tillegg til sorgen og uvissheten om hva som var årsaken til ulykken, følte de på denne usikkerheten også. Da det så ble satt i gang en spontan innsamlingsaksjon som veldig mange valgte å støtte, så betydde det forferdelig mye for dem. De har hatt alt fokus på å få sin sønn hjem, men via kontaktpersonen har de samtidig ønsket å takke alle de som har tenkt også på dem oppi tragedien. De har ønsket at jeg viderebringer en stor takk for omtanken som er vist av folk fra Alta og fra andre steder. Det har betydd mye for dem, sier Simonsen.


Oppdatert

Samlet inn 200.000 til etterlatte: – Vi har slått ring om pårørende, familie, venner og hverandre. Men jeg synes likevel vi mangler en

Åse utfordret Alta-samfunnet til å stille opp også for piloten, og ble møtt med overveldende respons. Helitrans-sjefen: – Herregud.. Jeg vet ikke hva jeg skal si.– Vi har slått ring om de pårørende, men jeg synes likevel vi mangler en

Åse Digres initiativ om å vise omtanke for helikopterpiloten som mistet livet forrige helg blir møtt med applaus og entusiasme.


Han og Helitrans står som mellomledd for Spleis-aksjonen som ble startet av hammerfestingen Trond A Berntsen etter initiativ fra Åse Digre i Alta. Til sammen ble det gitt 231.100 kroner. Summen går via Helitrans og deretter direkte til de pårørende i Sverige, forklarer Simonsen.


Helitrans-sjefen om Åses initiativ: – Jeg fikk tårer i øynene og klump i halsen

– Dette viser at altaværingene er storsinnet og bryr seg om alle som er rammet.


– Jeg signerte formelt på dette onsdag, med de som står som «eiere» av Spleis-aksjonen. Og jeg forsikrer at dette selvsagt går uavkortet til de pårørende.

Politiet har i samråd med de pårørende ønsket at pilotens navn ikke skal offentliggjøres. Altaposten etterkommer dette ønsket.