Sjekket butikkenes sykkelparkeringer: – Et sorgens kapittel

Hvilke butikker er flinkest til å ta imot syklistene, og hvem har forbedringspotensiale? Alta kommune sjekket nettopp det.

Rema 1000 kom desidert verst ut på sjekken, med to butikker som fikk lavest score. Folkehelsekoordinator Gjermund Abrahamsen Wik var ikke imponert.  Foto: Alta Kommune

nyheter

Sjekken ble gjort som et ledd i Mobilitetsuken 2019, og tok i første runde for seg byens dagligvarebutikker. Se resultatet i tabellen nederst.

– Noen hadde hintet til oss, etter å ha pratet med kolonialbutikker. En dame hadde vært på en butikk der sykkelparkeringen sto i en av de oppmalte lukene, hvor som oftest biler står i veien. Hun spurte pent om det kunne settes reklameskilt der som en slags sperring, det var tydeligvis ikke mulig, sier folkehelsekoordinator Gjermund Abrahamsen Wik.

Overraskende dårlig

Det viste seg at den butikken ikke var alene om det, både på Coop Extra på Kronstad og Midtbakken, og Kiwi på Elvebakken, har ikke sykkelstativet et eget avsatt areal.

– Du kan ikke bare si "Vi har et sykkelstativ" når det ikke er funksjonelt, sier Abrahamsen Wik.

Wik forteller at det sto overraskende dårlig til med sykkelparkeringene i byen, der verstingen Rema 1000 ble kalt "et sorgens kapittel".

– Da vi dro rundt og fant ut at det var flere som ikke hadde stativ i det hele tatt, da ble vi veldig skuffet. Det er jo faktisk et krav også.

Bunnpris i Bossekop, Altas nyeste dagligvarebutikk, var den eneste som fikk grønt smilefjes da kommunen sjekket sykkelparkeringene. Stativet gjør det mulig å låse ramme og bakhjul.  Foto: Alta Kommune

Abrahamsen Wik mener næringslivet har en jobb å gjøre med tanke på sykkelparkeringer.

– Man må ha tilrettelegging for at folk skal begynne å velge sykkel, og da må det være tilrettelagt for hvor folk skal parkere. Der må næringslivet også gjøre sin innsats.

Etter hvert blir det kanskje undersøkelsesrunder på flere av byens offentlige bygg, i tillegg til en ny sjekk av butikkene.

– Vi får se om dette er starten på noe, kanskje vi burde sjekke flere butikker, kjøpesentre og ikke minst kommunens egne avdelinger. Det er sikkert noe å ta tak i her også, sier Abrahamsen Wik.

Slik gikk det for butikkene:

Butikk

Stativ

Mulig å låse ramme/bakhjul

Avsatt areal (biler ikke i veien)

Tak

Bunnpris Bossekop

Ja

Ja

Ja?

Nei

Coop Extra Kronstad

Ja

Nei

Nei

Nei

Coop Extra Elvebakken

Ja

Nei

Ja

Ja?

Coop Extra Midtbakken

Ja

Nei

Nei

Ja?

Kiwi Elvebakken

Ja

Nei

Nei

Nei

Kiwi sentrum

Ja

Nei

Ja

Nei

Bunnpris sentrum

Ja

Nei

Ja

Nei

Rema 1000 sentrum

Ja

Nei

Ja

Nei

Coop Extra Bossekop

Ja

Nei

Ja

Ja?

Coop Extra Gakori

Ja

Nei

Nei?

Nei

Rema 1000 Bossekop

Nei

Nei

Nei

Nei

Rema 1000 Elvebakken

Nei

Nei

Nei

Nei