– Ikke mat Hvaldimir!

Eve Jourdain betenkt etter en sjekk i Alta.

FØLGES OPP: Eve Jourdain har fulgt opp Hvaldimir og har noen gode råd til altaværingene. Da de dro til Hammerfest i kveld hadde mørket senket seg og hvalen var ute av synet.  Foto: Privat

nyheter

Hvaldimir gjestet Bukta denne søndagen og den trofaste duoen Linda Duurhuus og Eve Jourdain tok turen til Alta for å sjekke formen til den populære hvithvalen.

Usikre på matmengde

– Hvaldimir så ikke så bra ut og vi er usikre på hva han får i seg av mat, samtidig som han jo har vært på farta i lenge, sier Eve etter altaturen. De er opptatt av å informere om de kjørereglene som er viktig å kjenne til når et kontaktsøkende dyret på nærmere fire meter og 650 kilo dukker opp.

– Mange i Alta ble veldig overrasket over hvor stor Hvaldimir er, siden de kun har sett bilder. Det er viktig å ha respekt for hvalen, sier Jourdain.

Blant rådene:

– Ikke mat hvalen. Det gjør at de som har tillatelse til å mate Hvaldimir, ikke har nødvendig oversikt og balanse. Den skal ha i seg 20-30 kilo daglig, aller helst ved å ta opp næring selv.

– Vær rolig i møtet med hvalen. Den er sosial, men vent på at den tar initiativet og nærmer seg.

– Ikke kast ting til hvalen.

– Ikke hold over pustehullet.

– Han kan være hormonell, og kan bli aggressiv.

– Man bør ikke omringe hvalen med båter. Den kan skades, for eksempel av propellen.

Et sosialt dyr

Hvalen har vært på farta i seks uker, og det er ikke nødvendigvis mat som gjør at den rører på seg.

– Den er veldig sosial og oppsøker folk og aktivitet. Vårt anliggende er at vi må ha kontroll på matinntak og at folk er varsom i kontakten, sier Eve.