Slik minnes kollegene Benedikte, Markus, Robin, Kevin og Kine: – Det blør, det er så inderlig vondt

Alta er i sorg etter lørdagens fatale helikopterulykke. Kolleger av de fem omkomne passasjerene beskriver fantastiske unge mennesker

SORG: Trine Lise Eliassen og hennes ansatte har satt opp bilde av Kine på hennes faste plass. Sorgen og tapet er stort.  Foto: Lill Vivian Hansen

nyheter

Det er stille i Alta tre dager etter den fatale ulykken. Alle de seks personene som var om bord mistet livet da helikopteret styrtet i fjellet Skoddevarre over Kvenvik.

I tillegg til en 27 år gammel svensk pilot, mistet Benedikte Hyld Mella (22), Markus Vonheim (19), Kine Johnsen (20), Kevin Berg (20) og Robin Karlsen (20) livet i helikoptertragedien.

Navnene på fem av de omkomne ble frigjort i samråd med familiene mandag.

Benedikte Hyld Mella (oppe til venstre, Markus Vonheim, Robin Karlsen, Kevin Berg (nede til venstre) og Kine Johnsen mistet livet i helikopterulykka.  Foto: Privat / Politiet

– Inderlig vondt

Starten på uken ble tung for de 17 ansatte på Klippoteket. Deres venn og kollega Kine Johnsen var en av de fem ungdommene som omkom i ulykken.

– Det blør, det er så inderlig vondt, sier en gråtkvalt daglig leder, Trine Lise Eliassen.

Som leder har hun blitt kastet inn i en situasjon som for henne er helt absurd.

– Vi er ikke opplært til å takle slike ting som dette, det er forferdelig tungt, sier hun.

Tom plass

Kine var andreårs lærling i den tradisjonsrike salongen. I januar skulle hun tatt svenneprøven.

– Jeg har aldri opplevd en som var så glad for å få jobb i salongen som henne. Hun jublet, som om det var hennes store drøm, minnes Trine Lise.

– Hun var bare fantastisk, sier hun, og viser oss frisørstolen som var Kines faste plass i salongen.

I dag er plassen tom. Det er tent lys, satt roser og bilde av en ung og blid Kine på speilhylla.

– Legg merke til at Kines stol er veldig fremtredende i salongen, det var akkurat slik hun var. Hun ville ikke stikke seg bort mellom stolene, forklarer Trine Lise.

– Hun var tøff, hun var trygg i jobben, tok alle utfordringene, og ikke minst hjelpsom, oppsummerer hun.
– Vi minnes henne med både gråt og latter.


 

Høstsprell

Kine hadde gledet seg til Høstsprell i et år – helt siden Høstsprell i fjor. Cowboyhatten var på plass og hun ville gjerne bruke den i salongen hele uka før festivalen startet. En av favorittgruppene, Vassendgutane, sto på plakaten fredag kveld. Kine kunne alle tekstene.

– Hun hadde sin livs dag den fredagen, hun var så glad, forteller Trine Lise og de andre på salongen.

Sammen med kjæresten Robin Karlsen og søskenbarnet Kevin Berg – som begge også var i helikopteret da ulykken skjedde, hadde de gjort alt klart for at også lørdagen skulle bli minst like fin.

Slik gikk det ikke.

Holder åpent

På Klippoteket har de har valgt å holde salongen åpen og være sammen. De som orker det, jobber - de som synes det er tungt er bare her, uten å jobbe.

– Jeg prøver å passe på at ingen er alene, sier hun.

De ansatte har også besøkt Kines foreldre som generøst har åpnet hjemmet sitt midt i sorgen.

– De er bare fantastiske, sier Trine Lise, for hun legger til:

– Det er ingen ord som kan trøste, Kine kommer aldri tilbake.

Et stort savn

– Dette er bare fryktelig trist for oss alle, sier daglig leder Svein Thomassen i Svein Thomassen AS.

De to siste årene var dette arbeidsplassen til 20 år gamle Robin Karlsen, som var blant dem som mistet livet i ulykken. I løpet av de to neste ukene skulle han ende sin lærlingperiode og ta fagbrev.

Forrige fredag hadde han tatt seg fri for å dra på festival med vennegjengen.

– Jeg snakket sist med ham på torsdag da han var ferdig på jobb og skulle dra på Høstsprell. Både fredag og lørdag fikk jeg masse snapper fra ham, og jeg så at de kosa seg, sier Thomassen til VG.

På kontoret har de ansatte nå satt frem en minneprotokoll. Her minnes de det de beskriver som en fantastisk person.

–Det er forferdelig og et stort savn. Jeg har bare gode ord å si om Robin. Han var den personen alle kunne reise rundt på jobb med. Ingen sa nei om de fikk reise med ham. Han var ung og lovende, sier Thomassen.

MINNESTED: EN kondolanseprotokoll, et blomster, et hjerte og bildet av sin kjære kollega. Slik blir Robin Karlsen minnet av sine kollegaer i Svein Thomassen AS.  Foto: Bjørn Martin Lyng

 

– Svært godt likt

Benedikte Hyld Mella (22) hadde i litt over ett år jobbet som tilkallingsvikar i en kommunal bolig for utviklingshemmede. Mandag ble det holdt minnestund for både beboere og ansatte.

– Ledelsen besrkiver henne som omgjengelig, blid og hjelpsom. Hun stilte alltid opp, og var veldig populær både blant beboere og ansatte, sier kommunalleder John Helland.

Han kjente ikke Mella selv, men beskriver en stor sorg på arbeidsplassen.

– Det er så mange som rammes når så mange mennesker er involvert i en slik ulykke i en relativt liten by. Det er ekstra tungt når det involverer unge personer, som var på vei frem i livet, sier Helland.

Han er selv med i kriseledelsen i kommunen, og har jobbet tett med det psykososiale teamet.

– Det har vært sterke møter med de pårørende. Jeg vet ikke om noen i Alta som ikke er berørt. Det som slår meg er det totale samholdet, og måten folk jobber sammen på, sier han.

«Et unikt talent»

To av de omkomne, Kevin Berg og Kine Johnsen, var søskenbarn. Kevin var sønn av Ronny Berg (Frp).

Kevin Berg (20) var i førstegangstjenesten i Forsvaret, men i forbindelse med et besøk i hjembyen var han forrige uke på jobb hos Alta Motor, hvor han var lærling frem til mai i år.

– Vi kommer til å savne vesenet hans. Vi merket det så fort han dro i Forsvaret. Da ble det plutselig stille i verkstedet. Kevin var en morsom kar. Han skapte alltid mye liv rundt seg, sier daglig leder Rolf Gunnar Pedersen.

Han beskriver 20-åringen som en av de flinkeste lærlingene selskapet noen gang har hatt.

– Han var en fantastisk fin ungdom med hele livet foran seg. Han var utrolig positiv, og veldig godt likt av alle. Han kom fra skolen med toppkarakterer, og var rett og slett et unikt talent.

– Det er en trykket stemning her. Det er tungt. Han vil bli dypt savnet hos oss, sier Pedersen.

– Et arbeidsjern uten like

Også daglig leder i selskapet Rothal Bygg beskriver en voldsom sorg, etter at de mistet en av sine ansatte, Markus Vonheim (19).

– Han var en fantastisk person. En god fyr, som stod på og jobbet. Han var et arbeidsjern uten like, som var dyktig på alt. Han hadde valgt riktig yrke og hadde en strålende fremtid, sier daglig leder. Han ønsker ikke å stille med navn.

Mandag var de ansatte i selskapet samlet ved minnestedet ved golfbanen i Kvenvik, like ved grusplassen hvor helikopteret tok av minutter før ulykken ble varslet.

Firmaet prøver nå å finne tilbake til sin normale drift, men daglig leder legger ikke skjul på at det er vanskelig.

– Ulykken rammer Alta veldig hardt. Det er stille i hele byen, og noen bedrifter holder stengt. Det blir veldig tungt når så flotte mennesker blir revet bort i en så brutal ulykke.

– Alle i Alta er berørt på en eller annen måte, og alle kjenner på dette.