Kvinner i overnattingsbransjen utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet

Arbeidstilsynet: – Det gjenstår forebyggende tiltak

Onsdag arrangeres det kurs i Alta.

22 prosent av kvinner i serverings- og overnattingsbransjen har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Nå tilbyr Arbeidstilsynet kurs i forebyggende tiltak. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix 

nyheter

Arbeidstilsynet har kontrollert overnattings- og serveringsbransjen. 22 prosent av kvinnene i bransjen har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.

– Seksuell trakassering er et alvorlig arbeidsmiljøproblem, sier Trine Elisa Hammer. Hun er nasjonal koordinator for Arbeidstilsynets tilsyn i utelivsbransjen.

Over halvparten med brudd

Så langt i år har de kontrollert 81 virksomheter i bransjen over hele landet. Fokuset på tilsynene har vært forebygging og håndtering av seksuell trakassering.

– Vi har avdekket brudd i over halvparten av virksomhetene, 53 prosent.

Det er samme prosenten som året før. Det har ikke vært gjort en slik spesifikk undersøkelse tidligere år.

– Seksuell trakassering har fått stor oppmerksomhet de siste årene via Me Too-kampanjen. Har man ikke lært noe?

– Jeg tror nok man har lært noe og på en måte har både arbeidsgivere- og takere fått en liten oppvekker. Man har blitt mer klar over problemstillingen og hva den faktisk dreier seg om. Så gjenstår det noen forebyggende tiltak i vorksomhetene. Det mangler kunnskap på hvordan man setter i gang. Og det er det kurset vårt handler om.

Trine Elise Hammer er Arbeidstilsynets nasjonale koordinator for tilsyn i utelivsbransjen. Hun sier mye gjenstår for å forebygge uønsket seksuell oppmerksomhet i virksomhetene. I to år har de reist rundt med kurs for virksomheter for å gi veiledning.  Foto: Privat

 

Kurs i Alta

I år som i fjor arrangerer Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) kurs over hele landet. Onsdag er de i Alta. Fortsatt er det ledige plasser. Hammer håper så mange som mulig kommer.

– Vi har utarbeidet en nettbasert veileder med seks tiltak for å komme i gang med forebyggende tiltak i virksomheten. Det er denne kurset dreier seg om og vi går i dybden på tiltakene. Disse seks punktene mener vi er de viktigste.