Færre har flyskrekk

Ny studie viser at passasjerene er blitt mindre redd siden 80-tallet.

Illustrasjonsfoto  Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

nyheter

I 1986 satte 5 prosent av Norges befolkning aldri sine bein i et fly fordi de hadde det forskerne kaller alvorlig flyskrekk. 29 år senere, i 2015, var tallet 0,5 prosent, skriver Forskning.no.

Forskerne bak studien tror at årsaken til at nordmenn er mindre redde nå, er at vi flyr mer.

– Vi blir langsomt roligere når vi erfarer at våre skrekkfantasier ikke slår til, og at virkeligheten får stadig større plass. I tillegg får man en effekt av at folk flyr mer og får mer trening. Mange begynner å fly i yngre alder, noe som betyr at man som barn lærer at det er trygt å fly, sier professor og spesialist i psykiatri Øyvind Ekeberg til nettstedet.

Flere dempet også frykten med alkohol eller beroligende tabletter på 80-tallet sammenlignet nå. I 1986 drakk 11 prosent av dem som fløy alltid alkohol på turene sine, 29 år senere er tallet redusert til 7,5 prosent. Når det gjelder beroligende tabletter tok 3 prosent dette i 1986, mens 2 prosent gjorde det i 2015.

Ekeberg sier at risikoen for flyulykker er så liten at de ikke klarer å finne noe mengdebegrep for hvor liten den er og at det derfor er mest dekkende så si at den er null. (©NTB)