Slår alarm etter at sort enke stakk av

Anita Tapio og Martin Hykkerud har hele søndagen lett forgjeves etter den giftige edderkoppen.

BEKYMRET: Anita Tapio og Martin Hykkerud er bekymret etter at en sort enke er borte fra utstillingen på Alta museum.  Foto: Reiulf Grønnevik

nyheter

På Alta museum er det unntakstilstand ettersom de ikke finner rømlingen, som ikke er mer enn 3-4 centimeter lang. Den har et karakteristisk rødt merke på brystet, en advarsel ingen bør tar lett på.

LETEAKSJON: Anita og Martin skjønner ikke hvordan etterkoppen har kommer seg ut.  Foto: Reiulf Grønnevik

Utstillingen Kravlende kryp har vært en stor suksess og mange altaværinger har vært innom for å se på edderkopper og andre kryp som framkaller skrekkblandet fryd. Den sorte enke har imidlertid maktet å komme seg ut, enten ved egen hjelp eller etter håndsrekning fra en av gjestene.  

– Vi vet ikke om noen har tatt den med hjem eller om den rett og slett har kommet seg ut i guds frie natur. Vi hadde vært takknemlig om eksempelvis foreldrene hadde en liten leteaksjon på gutterommet, sier Hykkerud og Tapio.

Kraftig gift

Giften er kraftig, hele 15 ganger sterkere enn hos klapperslangen. Det er imidlertid ikke så stort volum som kommer fra brodden, så det er sjelden livsfarlig dose. Det var eksempelvis 63 dødsfall rapportert i USA mellom 1950 og 1989, til tross for den store utbredelsen.

Det bekrefter reptilsjef Remi Andersen ved Akvariet i Bergen. Det er de som står bak utstillingen Kravlende kryp.

– Den sorte enke kommer opprinnelig fra Amerika, så den er ganske robust. Den kan klare seg en god stund uten insektsmat, selv i klimaet man finner i Alta. Du finner den ikke i snødungen, men den finner seg til rette i hussprekker og kan dermed komme seg inn til varmere steder, forklarer Andersen.

– Den er ikke så vanskelig å få øye på, men den er veldig rask og kan gjøre en rask forflytning.

Gratispassasjer

Det har vist seg at den sorte enke har vært med på lasset tidligere, for eksempel gjennom spesialimporterte biler. Derfor er den også funnet i Skandinavia tidligere. I 2015 fikk Norge sitt første registrerte tilfelle i Drammen, fra en bil som kom direkte fra California.

– Hva skal folk gjøre hvis de har mistanke om at enken befinner seg i heimen?

– Ta raskt kontakt med oss, så kommer vi med spesialutstyr for å fange edderkoppen. Det er lite insekter i naturen på vårparten, så den vil jo være på jakt. Da kan det være en ide å holde øye med den til vi kommer, sier Martin Hykkerud og ber om at de tar kontakt med Alta museum hvis de har spørsmål.

Aprilspøk

Mange skjønte at dette var en aprilspøk fra Altapostens side, men slett ikke alle. Les mer om dette i denne saken:


– En av naboene mine fryktet at jeg hadde fått edderkoppen i veska mi

Aprilspøken til Alta museum og Altaposten slo an.