– Bærer skammen på hver vår kant

Den samiske historien er også historien om Norge.

EN GLAD SJEL: Jorunn Eikjok minnes sultestreiken og Alta-kampen som en av de beste opplevelsene i sitt 66-årige liv.   Foto: Ola Røe

nyheter

Det mener Jorunn Eikjok, som var en av syv samer som sultestreiket foran Stortinget i 1979, for samiske rettigheter. Eikjok har i mange år i ettertid jobbet som lærer og hun lar seg stadig overraske over hvor dårlig informert norske og samiske ungdommer er om Alta-saken.
– Alta-kampen har ikke vært i skolepensum, men da Sametinget hadde et arrangement for noen år siden, hadde de invitert ungdommer for å se film om Alta-kampen. Under filmen var det helt stille, men da filmen var ferdig reiste ungdommene seg og begynte å klappe. Og så begynte de å spørre; «Hvorfor har ikke vi lært noe om dette på skolen?» De ble rasende. Dette har jeg også opplevd blant ungdommer på Riddu riddu, forteller Eikjok, som og er samfunnsviter og kulturprodusent.