Kronprinsen besøkte Bærtua barnehage

Språkreir og egen kvensk barnehageavdeling – så uvanlig at det også vekker majestetisk interesse.

HKH kronprins Haakon besøkte den kvenske avdelingen Krøkebærstua ved Bærtua barnehage i Lakselv i dag.  Foto: Arne Hauge

nyheter

Dagen før Luciadagen, onsdag 12. desember 2018, går inn i historieboken som en merkedag for Bærtua barnehage og driftsselskapet Saarela AS i Lakselv. Dette var nemlig dagen da Hans kongelige høyhet Kronprins Haakon besøkte barnehagen, nærmere bestemt den kvenske avdelingen Krøkebærstua – Variksenmarjatupa på kvensk.

Ruijan Kaiku var med på besøket.

Kronprinsen fikk frem latteren hos de fremmøtte da han presenterte seg som Haakon kronprins. I tillegg til å møte barna fikk han også anledning til å treffe godt voksne kvener. Kronprinsen viste stor interesse for det kvenske og spurte hvordan det har vært å vokse opp som kven.

SPENTE BARN: Alle hadde pyntet seg og ventet spent på kronprins Haakon.   Foto: Arne Hauge/Ruijan Kaiku

 

Barna hadde forberedt kvensk sang, og ga kronprinsen kvenpin og strikkede votter.

Bærtua barnehage er en ideelt drevet fem avdelings barnehage, eid av foreldre og bedrifter. Barnehagen etablerte i august i år egen kvensk avdeling, og er sammen med Kvensk Institutt vertskap for kvensk språkreir for 2 andre barnehager i kommunen. Hele 28 barn deltar i kvensk språkreir, og bidrar på det viset til å revitalisere det nær utrydningstruete språket. Kronprins Haakon fikk lære mer om kvensk språk og kultur, og det ble tid også for en spørsmålsrunde