Kvotekutt på 350 tonn

Kongekrabbekvoten reduseres for å sikre bestanden.

NEDGANG: Fiskeridepartementet setter ned totalkvoten på hannkongekrabber i 2019 med 350 tonn.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

nyheter

Fiskeridepartementet setter ned totalkvoten på hannkongekrabber med 350 tonn i 2019. Bakgrunnen er at forskere frykter kollaps i bestanden.

Totalkvoten for hannkongekrabben i 2019 er fastsatt til 1.400 tonn. Det er en nedgang på 350 tonn fra 2018.

– De siste årene har vi hatt et veldig høyt uttak av kongekrabbe. Nå sier forskerne at hvis dette fortsetter, så vil det kunne føre til kollaps i bestanden. Det skal ikke skje, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) i en pressemelding tirsdag.

For hunnkrabber er kvoten fastsatt til 100 tonn – det samme som i 2018. Minstemålet på 130 mm skallengde for hannkrabber videreføres, mens for hunnkrabber økes minstemålet tilbake til 130 mm skallengde for å unngå negative konsekvenser for rekrutteringen til bestanden. Kvotene gjelder for det regulerte området øst for 26°Ø i Finnmark, opplyser departementet. (©NTB)