Reiser Norge rundt i bil drevet av matolje

– Vi kan alle gjør litt, sier Amalia-Louise Miniggio som gjester Alta for å prate om zero-waste.

ZERO-WASTE-VAN: Amalia-Louise Miniggio reiser land og strand rundt i en bil som går på matolje for å oppfordre til gjenbruk og søppelplukking.  Foto: Privat

nyheter

Det folk flest bruker til matlaging bruker Miniggio som drivstoff på vanen hun nå reiser fra sør til nord med. Selv om det er noe uvanlig å gjøre, så er det fullt mulig og kilder hevder at CO2-utstippet er så mye som 70 prosent mindre utslipp ved å bytte ut tradisjonelt drivstoff.

– Alle kan gjøre litt, sier Miniggio.

Det er også derfor hun i fjor brukte 70 dager for å plukke søppel i skoger, byer og langs stranda. I år har hun satt seg som mål å leve med null avfall og svinn.

– De fleste jeg snakker med om dette mener det er et uoverkommelig, fordi det er ikke lagt opp til å handle uten produkter med emballasje i butikkene. Men man gjør det man kan ved å ta med handlenett, kutte ut plast der det ikke trengs og erstatte med noe som er gjenbrukbart.

Ifølge forskning.no er det enorme plastmengder i havet. Nesten 269.000 tonn plast flyter i vannmassene på verdenshavene, og gjør stor skade på fisk, fugl og dyr. I tillegg kan så mye som 41 prosent av søppelet på havbunnen være plast.

– Uansett hvor jeg dro, så fant jeg alltid søppel. Det var overveldende å se hvor mye der faktisk er, sier Miniggio.

Til Alta

I dag, tirsdag 9. oktober, kommer hun til Alta bibliotek for å fortelle om turen sin i fjor og for å fortelle om zero-waste-prosjektet.

– Mange tenker sikkert at det de gjør ikke betyr så mye, men hvis alle bidrar med litt vil det gjøre en enorm forskjell, avslutter hun med.

Du kan følge Miniggio på Instagram under brukernavnet amaliaplukkeropp.