– Du kan bo i skjult brannfelle

To av ti innrømmer at de aldri har hatt noen gjennomgang av det elektriske anlegget i boligen sin.
nyheter

Det viser en ny, landsomfattende spørreundersøkelse Kantar TNS har utført for Norsk brannvernforening, DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og forsikringsselskapet If. Undersøkelsen er gjort i anledning Brannvernuka, en landsomfattende informasjonskampanje.

– Boliger bør med jevne mellomrom ha en full sjekk av det elektriske anlegget av en autorisert elektriker for å avdekke feil som kan føre til brann, sier branningeniør i forsikringsselskapet If, Anders Rørvik Ellingbø i en pressemelding.

Brannstatistikken til DSB viser at halvparten av boligbrannene i Norge har en elektrisk årsak eller skyldes feil bruk av elektrisk utstyr. Faresignaler man bør være oppmerksomme på er blant annet: Misfarging av stikkontakter, blafring i lyspærer eller sikringer som går ofte.

– Bør søke hjelp

– Feilmontering, dårlig elmateriell, slitasje, overbelastning og skader som følge av overspenninger etter tordenvær er eksempler på kilder til brannfarlige feil. Dette er farer som kan være vanskelig å oppdage for folk flest, men som kyndige elektrikere og Det lokale el-tilsyn finner mye av, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.