Kirsti og Elisabeth har jobbet sammen i tjue år.

– Hun ler fortsatt av mine tørre vitser

Kirsti Finstad Nilsen og Elisabeth Hansen har «lekt» sammen i tjue år.

TUPPEN OG LILLEMOR: Elisabeth Hansen og Kirsti Finstad Nilsen er Parksenterets svar på Tuppen og Lillemor, eller Knoll og Tott.  Foto: Hanne Larsen

nyheter

– Det betyr alt. Hadde jeg ikke hatt Elisabeth, så hadde jeg ikke vært her, så enkelt er det. Hun er helt fantastisk. Verken mer eller mindre, sier innehaver av lekebutikken Kozmos i Parksenteret, Kirsti Finstad Nilsen og slenger på litt mer skryt mens hun er i gang:

– Jeg kan overlate alt til henne. Hun tar ansvar, gjør alt hun får beskjed om – og mer til.

Til tross for uhemmet skryt: Elisabeth Hansen, leer ikke på et øyelokk.

– Jeg har jo hørt det før, forklarer hun tørt.

– Blasert ?

– Ja, det kan du si.

Egen humor

Nilsen og Hansen bryter ut i unison latter og vi mistenker en helt egenutviklet humor dem imellom. Bygget opp gjennom hvor mange år, undrer vi?

– Ja, det må være tjue år, regner radarparet seg frem til etter å ha gått gjennom hvor gamle barna var på den tida Elisabeth startet i jobben.

Startet på Elvebakken

Kirsti og Elisabeth er kusiner og har kjent hverandre siden de var barn. På 80-tallet fikk Elisabeth jobb på lekebutikken til onkel Alfred og kona Aud, som lå på Elvebakken. Familien hadde to avdelinger, hvorav den første ble etablert i skoleveien på gamle sentrum, hvor familiebedriften Kontor og grafisk i dag holder til.

Da Parksenteret ble bygget på begynnelsen av 90-tallet, tok Nilsen-familien lekene med seg og flyttet til City, eller Alta sentrum, som det heter i dag. Kirsti fikk ansvaret for butikken, og på slutten av 90-tallet kom Elisabeth inn som ansatt. Og siden har det vært de to. Den mørkhårede og den lyshårede. Knoll og Tott, Karius og Baktus, Tuppen og Lillemor.

– Vi er som et gammelt ektepar. Jeg kan begynne på en setning, også fullfører Elisabeth, eller motsatt. Og etter alle disse årene så flirer hun fortsatt av mine tørre vitser, ler Kirsti.

– Jeg tør ikke annet, hun er jo sjefen, supplererer Elisabeth, som bekrefter at kjemien er avgjørende for et godt og langt yrkesliv ilag.

– Er det artigere å jobbe når man føler litt ekstra for jobben, slik som du gjør?

– Ja, selvfølgelig, sier Elisabeth, som oppfordrer alle ansatte uansett jobb og stilling, om å ta ansvar og gi litt mer på jobben.

Har fulgt kundene gjennom generasjoner

– Alle burde gjøre det, mener hun.

– Men hva gjør man på en lekebutikk?

– Du mener bortsett fra å stå å henge bak disken, ha-ha-ha. Nei, det er mye. Rydding, ta imot varer, stable varer, ommøblere, støvsuge og kundebehandling selvfølgelig, oppsummerer Elisabeth.

– Det skjer kanskje mer i dag enn før, jeg tenker på kampanjer og så videre?

– Ja, det er mye mer nyheter og trender enn før. Før var det noen få i løpet av ett år, mens nå er det flere i løpet av en måned, sier Elisabeth.

Hun og Kirsti har fulgt mange kunder gjennom generasjoner.

– Ja, de som i dag er her som foreldre har vært her som barn. Slik fungerer det. Handlemønsteret føres videre og det er noe av det som gjør jobben så trivelig. Alle de fantastiske kundene vi møter hver dag, sier Kirsti.

– Det virker på oss som har barn at dere er ganske tålmodige med ungene, de jages ikke ut, selv om de stikker innom før foreldrene rekker å komme inn?

– Vi er greie så lenge ungene er greie, sier Elisabeth.

– Så vi snakker ikke om at forledre bruker butikken som oppbevaringsplass?

– Eh, kanskje litt på lørdagene, men ikke slik at det er noe stort problem, mener Elisabeth.

– Det er absolutt ikke noe problem, føyer Kirsti til.

– Kan dere være sur og grinete på hverandre?

– Vi har vært det, men ikke så ofte, sier Elisabeth.

– Også varer det ikke så lenge, sier Kirsti, som ikke kan komme på hva uenighetene kan bunne i.

– Det er sikkert bagateller. Også har det kanskje med dagsform å gjøre. Men så jobber vi litt på hver vår kant og etter en stund er alt bra igjen, smiler Kirsti.

Etter å ha vært sammen dag ut og dag inn i tjue år, er det ikke få gleder og sorger de har utvekslet.

– Det sier seg selv at vi ikke bare har snakket jobb. Elisabeth er en jeg stoler 100 prosent på, forklarer Kirsti, mens Elisabeth legger til at det går mye i private og familiære ting når snakketøyene slippes løs.

– Ser dere mye til hverandre på fritida?

– Nei, det får nå være måte på, ler Elisabeth.

– Men vi har da vært på tre ferier ilag, sier Kirsti.

– Og det er vel ikke så verst, humrer Elisabeth.