Mari Boine og Einar Niemi forteller om oppvekst i Finnmark

Årets forskningsdager har oppvekst som tema.

JUBILEUM: Mari Boine har laget en helt spesiell jubileumsforestilling i anledning UiT's 50-årsjubileum. Nå får publikum i Alta se den. Her fra forestillinga på Riddu Riddu-festivalen.   Foto: Ørjan Bertelsen/Riddu Riđđu

nyheter

De landsomfattende «Forskningsdagene» har fått seg en aldri så liten tjuvstart i Finnmark med villmarkskvelden allerede 16. september. Ellers er det mange ulike arrangement, som bevegelsestorg og debatter, konsert og seminarer.

Temaet i år er oppvekst, noe en finner igjen i arrangementene, som i seminaret med Mari Boine og forskere, i folk-til-folk-seminaret i Kirkenes, og ikke minst i Einar Niemis seminar om utdanning i Finnmark.

SEMINAR OM FINNMARK: Einar Niemi vil ta for seg utdanning i Finnmark.   Foto: Inger Elin Utsi

 

En jubileumsforestilling

Det er knyttet særlige forventninger til møtet med Mari Boine, som har seminar sammen med forskerne Odd Mathis Hætta, Carola Kleemann og Eva Josefsen. Verdensstjernen, som også har vært student ved lærerutdanninga i Alta, snakker om sin karriere, med bidrag fra forskernes ulike perspektiver på samisk samfunnsutvikling.

Samme kveld vises den spesielle konsertforestillinga som Mari Boine viste under Riddu Riddu-festivalen i sommer. Forestillinga var et bestillingsverk i anledning UiT’s 50-årsjubileum.

– Vi er glade for å kunne presentere denne forestillinga i Alta, sier Inger Elin Utsi.

JUBILEUM: Mari Boine har laget en helt spesiell jubileumsforestilling i anledning UiT's 50-årsjubileum. Nå får publikum i Alta se den.   Foto: Ørjan Bertelsen/Riddu Riđđu

 

Over hele landet

Festivalen arrangeres over hele landet, fra 19. - 30. september. I Finnmark er det arrangement i Kirkenes, Hammerfest, Kautokeino og Alta.

– Siden UiT er 50 år i år, er det ekstra omfangsrikt program i år, forteller Inger Elin Utsi.

I Kirkenes presenteres et folk-til-folk-seminar der forskere vil fortelle om erfaringene fra besøk på en ungdomsskole i Kirkenes, og skole nr. 19 i Zapolyarny.

Kveldsseminar med Niemi

Historikeren Einar Niemi har et åpent kveldsseminar som handler om Finnmark, landsdelen, kunnskap og utdanning. Han tar for seg den lange historien om Universitetet i Tromsø.

Et eget forskningstorg – bevegelsestorg – byr på mange spennende aktiviteter i regi av Finnmarkssykehuset, Alta kommune, Idrettshøgskolen, Vitensenteret og Spenst, i sentrum av Alta. I tillegg er 250 ungdomsskoleelever påmeldt til Kunnskapsløypa «Oppvekst», som er en turorienteringsløype for alle aldre.

– Forskere ved UiT har lagd spennende spørsmål om årets tema, og alle som deltar får premier, forteller hun.

Boklanseringer

Det blir lansering av to nye bøker med forfattere fra UiT i Alta. Og så skal det være et debattmøte om overgrep i lokalsamfunn.

– Vi har fått Kenneth Hætta som jobbet med å avsløre overgrepssakene i Tysfjord, til å innlede debatten, sier Utsi.

De som vil vite mer om arrangementene under Forskningsdagene, kan se på UiT sine hjemmesider.

VERDENS STØRSTE EKSPERIMENT: Synnøve Thomassen Andersen og Nina Hermansen er klare for årets Forskningsdager.   Foto: Inger Elin Utsi