Fikk 46,5 millioner – forsvant i det store sluket

Alta en av de store vinnerne av havbruksfondet.

  Foto: Illustrasjonsfoto, NTB Scanpix

nyheter

En av de store nyvinningene til den tidligere Høyre/Frp-regjeringen var opprettelsen av havbruksfondet. Det skulle motivere kommunene for økt tilretteleggelse av vekst i havbruksnæringen, og samtidig sikre at lokalsamfunnene skulle nyte godt av ei næring som høster enorme overskudd.

– Det burde vært fest hos rådmann og politisk ledelse i dag. Det er ikke hver dag det tikker inn 46,5 millioner kroner på kontoen. Dessverre går nesten hver eneste krone rett i sluket for å dekke opp for merforbruket som nå vises i kommunale regnskap, sier Ronny Berg og Alex Bjørkmann, henholdsvis gruppeleder for Frp og Høyre i Alta.

GLAD: Ronny Berg er glad for at Alta kommune får nesten 50 millioner kroner fra havbruksfondet, men bekymret for at pengene forsvinner rett i driftssluket.  Foto: Privat

 

Engangspenger

I det politiske miljøet er langt fra alle like begeistret for hvordan havbruksfondet legger press på oppdrettskommunene til å fylle fjordene med enda større volum med oppdrettslaks. Bak ligger frykten for rømming, sykdom og lus. Venstre, som er kommet inn i regjering med Høyre og Frp, er i alle fall lokalt ikke blant heiagjengen til oppdrettsfondet.


SV foreslår avgift på oppdrettslaks

Oslo (NTB): SV ser til Skottland og vil innføre en lakseavgift som skal sørge for at fylker og kommuner sitter igjen med ekstrainntekter fra oppdrettsnæringen.

 

– Det er viktig næring for Alta, men miljøet i fjord og elv er noe vi ikke kan gamble med. Derfor må vi sikre at oppdrettsnæringen blir bærekraftig for miljøet, og da må vi vente med vekst. I stedet oppfordrer havbruksfondet kommunene til å gamble, det vil si å satse på at vekst gir millioner i kassa og håpe at det ikke medfører miljøhavari, sier Venstres Trine Noodt.

Hun viser til at oppdrettsfondet er engangspenger, og at kommunene som allerede har tatt store ulemper med å tilby areal til næringen, ikke får noen belønning.

– Næringen burde kompensert kommunene for bruk av areal i sjøen næringen allerede har tatt i bruk, påpeker Noodt.

God penger

Hun er selvsagt glad for millionene nå kommer inn i en kommunal driftsøkonomi som per i dag går med underskudd. Det er også Berg og Bjørkmann.

– Nå reddes vi ved at penger fra havbruksfondet sprøytes rett inn og dekker merforbruket. For to år tilbake var det ekstraordinært store overføringer fordi kommunene fikk økt skatteinngang. Det er vel og bra, men vi får ikke sånne julegaver hvert år. Derfor er det helt avgjørende at vi nå får omstilt kommunen, sier Ronny Berg og legger til med hilsen fra de to blå gruppelederne:

– Pengene fra havbruksfondet skulle vært satt på fond eller brukt til spesielle prosjekt. Ikke minst burde distriktsbygdene i Alta nytt godt av det. Det er her oppdrettsnæringen holder hus, og vi burde hatt mulighet å føre penger tilbake til en samfunnssatsing her.