Kautokeino kommune ønsker nærmere helsesamarbeid med Alta og Loppa, Finnmarkssykehuset og Helse Nord RHF.

– Nå må akuttberedskapen styrkes, mener de.

Står om livet

For pasienter som blir alvorlig syke i Kautokeino kan det ofte stå om tid, for å redde liv. Politikerne i Kautokeino er smertelige klare over hvilke utfordringer kommunen står overfor og nå har de behandlet det politisk og befestet ønsket om et nærmere samarbeid med Finnmarkssykehuset klinikk Alta.

Formannskapet gjorde i siste møte vedtak om at pasienter må slippe å bytte ambulanse på vei til sykehus, samt at vakthavende lege gis myndighet til å avgjøre hvor pasienten skal sendes når helikopter eller ambulansefly må rekvireres. Formannskapets vedtak baserer seg blant annet på Regjeringens formuleringer i Jeløya-erklæringen der det heter: «Regjeringen vil gjennomføre en prosess med kommunene i Vest-Finnmark om å bygge ut spesialisthelsetjenestetilbudet på klinikk Alta, slik at befolkningen får dekket en vesentlig større del av behovet for sykehustjenester der».

Stimulere

I samarbeidet som Kautokeino nå ønsker å sette fart på, skal alle parter «følge utviklingen av og stimulere til effektiv utnyttelse av den nye kapasiteten som kommer når Klinikk Alta står ferdig. Dette gjelder både utvidelser av eksisterende tilbud, og etablering av nye, her under også etablerte og nye avtalespesialister. I arbeidet skal det vurderes nye behandlingstilbud, funksjoner og teknologiske løsninger som skaper økt trygghet og reduserer unødvendig transport, slik at pasienten får rask, riktig og nødvendig helsehjelp på riktig behandlingsnivå», heter det.

Risikoanalyse

Arbeidsgruppa som skal ledes av fagdirektør fra Helse Nord må sørge for å utarbeide en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS- analyse) som setter fingeren på de svakhetene som finnes i akuttberedskapen i Vest-Finnmark. På denne måten mener formannskapet i Kautokeino at man vil avdekke hvilke tiltak som må settes i verk for å styrke akuttberedskapen og holde den på et akseptabelt nivå. I vedtaket fra formannskapet blir det slått fast at Kautokeino kommune skal være representert både i arbeidsgruppen og styringsgruppen. Arbeidet underveis skal rapporteres til formannskapene i Alta, Loppa og Kautokeino, og til styrene i Finnmarksykehuset og Helse Nord, heter det.

Dette mener de er viktigst for Kautokeino

Politikerne har listet opp en rekke forhold som anses å være av største betydning for sikkerheten for folk i Kautokeino.

  • Akuttberedskapen for kommunens befolkning, herunder etablere permanent landingsplass for ambulansefly i Kautokeino.

  • Behandlingstilbud på alle nivå, som ivaretar den samiske pasientens rettigheter i henhold til samisk språk og kultur. Det skal ikke være nødvendig at pasienten skal be om tolk ved behov. Det er helsepersonellet som har behovet for tolk, da pasienten alltid er hovedpersonen.

  • Redusering av unødig transport av alvorlig syke. Dette gjelder særlig biltransport til Hammerfest sykehus når pasienten kan/skal sendes til UNN. Retningslinjene må gjennomgås med målsetning at vakthavende lege gis myndighet til å avgjøre hvor pasienten skal sendes når helikopter eller ambulansefly må rekvireres.

  • Kravet er at akutte pasienter som skal til UNN sendes direkte dit, og ikke via Hammerfest sykehus. Pasienter må slippe å bytte ambulanse på vei til sykehus.

  • Sykepleierdekningen i kommunen er meget sårbart. Vi har mange stillinger som er ledige, og har få søkere til stillingene.

  • Det må arbeides spesifikt med hvordan vi kan beholde og rekruttere, særlig samisktalende, sykepleiere til kommunen, på et høyt prioritert nivå. Oppfølging av arbeidet med å etablere samisk sykepleierutdanning ved Samisk Høgskole.

  • Legedekningen i kommunen er til tider sårbar. Det må arbeides spesifikt med hvordan vi kan beholde og rekruttere leger til kommunen, da særlig leger med samisk språk og kulturbakgrunn/forståelse.

  • Frem til en fødeavdeling står klar i Alta, må det iverksettes tiltak slik at et klart flertall (over 70 %) av gravide som sogner til område får føde i Alta.

  • CT/MR røntgentilbud i Alta, som er døgnbemannet.

  • Ambulerende spesialister i Alta, slik at Kautokeino-pasienter får sine tilbud der, men gjerne at spesialistene også legger opp til å ha faste Kautokeino-dager. Herunder lungespesialist, samisk diabetessykepleier, lærings- og mestringssenter, geriatrisk- og pediatrisk team som har fast oppfølging. I tillegg bør vi ha kommunal kreftomsorg som kan tilby cytostatika behandling (cellegift) lokalt. Dette sparer samfunnet for enorme transportkostnader.

  • Oppstart av hudpoliklinikk i Vest Finnmark, med mulighet til å få for eksempel lysbehandling og såroppfølging.

  • E-helse. Nye teknologiske løsninger som kan bidra til at flere tjenester gis lokalt. Pasientreiser generelt. Etablering av koordinering/transportpraksis som er vennlig for både pasienten, samfunnsøkonomien og helsevesenet.

  • Etablering av blodbankbuss (a la mammografibuss) som er en mobil blodtappestasjon som besøker mindre steder i distriktet, slik at befolkningen får muligheten til å donere blod.

  • Blodbank i Alta - dette vil lette arbeidet med administrasjonen av blodoverføring for sykehuset ved at sykestuene utfører selve transfusjonen og pasientene vil få bedre tilbud.