Det framkommer av de innstillinger ulike administrative arbeidsgrupper har kommet med. Bakgrunnen er politikernes mål om frigjøre minimum 80 millioner kroner på årlige utgiftsbudsjett, et arbeid som har vært ledet av konsulentselskapet Agenda Kaupang.

Alle som kjenner tidligere styreleder i Betania-stiftelsen vet at det aldri kommer store ord og kraftige følelsesutbrudd her. Denne gang flommer følelsene ut fra den tidligere styrelederen og nå rådigver for Betania, Svein Iversen.

– Forslagene fra arbeidsgruppene om innsparing, slik det ble lagt fram i kommunestyresalen nylig, gjorde at vi satt mer eller mindre sjokkskadet som tilhørere. Egentlig opplevde vi at Betania ble framstilt som en parasitt på den kommunale økonomien, sier Iversen til Altaposten og legger til:

– En ting er at det oppleves som sterkt urettferdig og fullstendig historieløst  på bakgrunn av vårt bidrag i Alta-samfunnet over 80 år. Det som er verre er at de tjenestene vi kan levere i framtiden både vil kunne bidra til en bærekraftig kommuneøkonomi og samtidig gi innbyggerne i Alta et enda bedre omsorgstilbud. Det takker arbeidsgruppene nei til. Uavhengig av dette er mitt råd: Nullstill denne prosessen og start på nytt med bred medvirkning av aktører i lokalsamfunnet.

Løftebrudd

Den profilerte KrF-politikeren i Finnmark har holdt avstand til kommunepolitikken, mye på grunn av hans sentrale rolle i Betania-stiftelsen i Alta. Stifelsen har rundt 200 ansatte, eller rundt 100 årsverk, innen pleie og omsorg. Tjenestene kjøpes av Alta kommune på kontraktsbasis – kontrakter som adminsitrasjonen i Alta kommune nå ikke er villig til å fornye. Betania-stiftelsen driver Furuly Sykehjem med fem avdelinger med totalt 35 plasser, hvorav to er skreddersydd for demenspasienter. I tillegg Bossekop sykehjem med 15 plasser, herav 6 plasser tilpasset alderspsykiatri. I tillegg et psykiatrisk bo- og dagtilbud med tilbud til 25 brukere.

– La det være sagt først som sist; Betania-stiftelsen har stor forståelse for at Alta kommune må omstille pleie- og omsorgstilbudet sitt, og at det også nødvendigvis må medføre endringer for de tilbud som kommunen kjøper hos Betania-stifelsen. Det vi reagerer på er at prosessen er kjørt uten dialog eller medvirkning hos en så sentral del av pleie og omsorgstilbudet i Alta som vi er.

Iversen utfordrer nå alle lokalpolitikerne til å sørge for at Alta kommune følger opp løftene som er gitt Betania, og snarest kommer i en konstruktiv dialog.

– Vi har notat, blant annet fra drøftingsmøte sommeren 2017, hvor rådmannen bekrefter at kommunen står fast ved tidligere utsagn om å finne rom for videre aktivitet på Bossekop sykehjem. Både leder i hovedutvalget og rådmannen bekreftet at stiftelsen Betania som ideell aktør ville representere en nødvendig kapasitet for framtidige behov for kommunen i rus/psykiaktri. Rådmannen har i flere møter og i notats form bekreftet at Furuly sykehjem ikke vil bli berørt av denne omstillingsprosessen.

Intet tilbake

Styrelederen i stifelsen peker på at dersom arbeidsgruppens innstilling blir satt ut i livet vil Betania kun stå igjen med driften av to private barnehager.

– Jeg nekter å tro at det er politisk flertall i Alta kommune for å radere vekk Betania fra pleie- og omsorgstilbudet i Alta. Usikkerheten rundt ny lov om offentlig anskaffelser er ryddet vekk. Det er fullt mulig for Alta kommune å fornye alle avtaler, og ved nye tilbud kan kommunen reservere anbudskonkurransen for ideelle organisasjoner. Det gir Alta kommune et vidt handlingsrom, og alt handler om politisk vilje til å fortsette et konstruktiv samarbeid med en aktør som har tatt stort ansvar for pleie og omsorg for Altas befolkning i mer enn 80 år.

Har investert

Iversen viser til at stiftelsen Betania har investert og lagt en driftsstrategi i tråd med planer og vyer til Alta kommune. Blant annet har Furuly Sykehjem blitt bygd ut til en moderne og svært godt fungerende institusjon.

– Det er tidligere ikke kommet et signal om at Alta kommune ønsker å avvikle kontraktene med kjøp av sykehjemsplasser ved Furuly. Derfor har vi investert og utviklet tilbudet med tanke på framtiden, forklarer styrelederen.

Han viser til at rådmannen og Alta kommune peker på at Alta Omsorgssenter allerede i 2025 må utbygges med plass til rundt 30 nye sykehjemsplasser for å dekke økningen i antall eldre.

– Hvorfor ikke tenke bruk av Furuly, en moderne og nesten nedbetalt institusjon, som buffer for å ta framtidige behov for nye plasser. Nye store investeringer i utbyggingen av Alta Omsorgsenter vil medføre store negative driftskonsekvenser, og dersom utbyggingen sløyfes vil det gi økt økonomisk handlingsrom.