Betania betegner omstillingsprosessen, styrt av det landskjente Agenda Kaupang, som et gedigent løftebrudd av Alta kommune.

– I dialogen med Betania-stiftelsen før Agenda Kaupang ble satt inn for å analysere økonomien, var aldri nedlegging av Furuly sykehjem noe tema. Det har kommet inn i siste del av prosessen, og med det som bakteppe kan jeg forstå at Svein Iversen og Betania føler dette som løftebrudd, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen og legger til:

– Til vårt forsvar er at vi må ta hensyn til de nye tallene i analysen. De viser at skal vi kunne forsvare utgiftsøkningen som kommer gjennom flere eldre og en drift som også i dag er langt dyrere enn det vi i dag har bærekraft til, ja, da må det til en omstilling som gir en mer effektiv drift.

Færre sykehjemsplasser

Resepten som de administrative arbeidsgruppene har skrevet ut forteller at antall ordinære sykehjemsplasser skal tas ned fra rundt 160 til 108. Alle 108 skal samles i Alta Omsorgssenter, som er under utbygging. Det vil gi rom for å flytte økonomi fra institusjonsplasser til heldøgns bemannede omsorgsboliger, og ikke minst  flere trinn i en hjemmebasert omsorg. Antall ansatte i hjemmetjenesten skal økes med 28 stilIinger. I dag koster en sykehjemsplass i Alta rundt 1,2 millioner kroner. I omsorgssenteret vil effektiv drift senke prisen til under millionen.

I tillegg vil reduksjonen fra 160 til 108 sykehjemsplasser frigjøre rundt 60 millioner kroner årlig som kan brukes til å finansiere plasser i omsorgsboliger. De vil få en kostnad på rundt 700.000 kroner i stedet for dagens sykehjemsplass til 1,2 millioner kroner.

Hel pakke

Rådmann Bjørn-Atle Hansen avviser ikke en dialog med Betania verken om Furuly som demenssenterer og Betania i en aktiv rolle i psykiatritilbudet.

– Vi skal inn i en dialog med Betania og dette blir ventelig tema her. Det jeg er klar på er at vi må se de foreslåtte tiltakene som en pakke, der det i liten grad er mulig å plukke vekk element. Omstillingen må være på plass til vi i 2019/2020 flytter inn i 26.000 kvm nytt omsorgssenter, om vi skal ha penger til drift her, sier Hansen.

Ingen kjøpte plasser?

Så langt har arbeidsgruppene innen skole og pleie/omsorg foreslått omstillingstiltak som vil ta ned utgiftene med 109 millioner kroner. I tillegg forventes det ytterligere tiltak for 25 millioner kroner når helse, barnevern og sosial legger fram sine foreslått tiltak.

– Arbeidsordren var 80 millioner kroner. Så vi har overoppfylt ordren, men 80 millioner kroner er ventelig for lite til en bærekraftig økonomi. Skal vi unngå  å havne i samme prosessen som i dag i løpet av få år bør vi klare å frigjøre mer enn de 80 millionene som var utgangspunktet.

Rådmannen mener hovedløsningen ligger innenfor omstillingsprosjektet, og tiltakslistene fra arbeidsgruppene bistand, omsorg, barnehage/grunnskole. Han skriver til formannskapet:

«Tiltakslistene fra bistand og omsorg må sees i sammenheng. Hovedgrepet er en massiv omprioritering fra institusjonsbasert omsorg til hjemmebaserte tjenester. I praksis betyr dette at så godt som all institusjonsdrift samles på det nye omsorgssentret fra 2020, samt at dagens sykehjemsdrift inkludert kjøp, avvikles og bygningsmassen avhendes.»