Daglige leder av Betania Alta, Heidi Tangstad, strekker ut begge hender fra stiftelsen og 200 ansatte mot Alta kommune for å få gjøre en jobb i pleie- og omsorgstilbudet.

– Vi har mye å bidra med. Derfor har vi skriftlig foreslått en rekke tjenesteområder som per i dag ligger inne i omstillingsprosjektet til kommunen, og hvor vi ser at Betania kan ta en rolle. Det kan også være andre områder der Alta kommune har behov. Vi frykter at det som nå legges fram for politikere er «bordet fanger»,  men politikerne kan selv åpne prosessen og sørge for dialog, påpekter Tangstad og legger til:

– Hvorfor vil Alta kommune møte de store framtidige utfordringene alene? Samarbeid om kompetanse og kapasitet er trenden i andre sektorer. Vi vil ha svar på hva Alta kommune vil med den lokale ideelle stiftelsen Betania?.

Ikke dyrere

Betania har allerede lagt fram skriftlige tanker om hvilken rolle de kan ha i en ny struktur, og Tangstad er klar og tydelig på at Betania, i likhet med Alta kommune, er klar for omstilling av driften.

– Vi krever ikke at Alta kommune skal legge vekk målet om å ta ned utgiftene for driften av pleie og omsorg. Det forutsettes store investeringer i tillegg til omsorgssenteret som nå er under byggering. Vårt forslag er å se om vi kan utnytte allerede foretatte investeringer, eventuelt med å plusse på mindre investeringer, for  å skape gode nye planlagte tilbud og samtidig ta ned investeringsbehovet, forklarer Tangstad overfor Altaposten.

Hun viser til at kommunen ikke har vedtatt at alt skal driftes i egenregi. Heller tvert imot har Alta kommune en lang tradisjon for samarbeid med sosiale entreprenører.

Demenssykehjem

Sentralt her er å beholde Furuly og utvikle det til et spesialisert demenssykehjem. Det som alternativ til samme type som kommunen planlegger å gjøre Elvebakken sykehjem til etter at ordinære sykehjemspasienter er flyttet til Alta Omsorgssenter.

– Vi ser at kun fem år etter avvikling av Furuly som sykehjem, vil det være behov for nye investeringer fordi kapasiteten på Omsorgsenteret vil være sprengt. Vi er undrende til at man avvikler et tilbud for så å måtte bygge det opp igjen så raskt, påpeker Tangstad.

Styreleder Svein Iversen tror både pasienter og kommunal økonomi vil være tjent med å beholde Furuly som «buffer» i noen år fram til behovet for flere plasser og nye investeringer kommer.

– Da kan Furuly allerede stå klar med plasser, noe som vil forebygge nye investeringer.

Tangstad og de ansatte er klar for omstillingen:

– Furuly sykehjem har en erfaren og stabil ledelse. Furuly er tidligere foreslått som demenssenter og Betania har utarbeidet en mulighetsstudie på området. Denne kan videreutvikles. Nå foreslår vi Furuly som demenssenter på nytt, som alternativ til sykehjemsdrift. Vi kan starte arbeidet på kort varsel.

Bossekop sykehjem

En del av profilen til stiftelsen Betania har vært tilbud innen psykialtri og alderspsykatri ved Bossekop sykehjem (Betaniabygget i Bossekop).

Forslaget fra stiftelsen er å ta i bruk området til Betania i Bossekop til å samlokalisere tiltak innenfor psykiatri i driftsoptimale og trygge bygg. Flere av de foreslåtte tiltak innenfor bistand er helt på linje med det Betania Alta i flere omganger har spilt inn til rådmann og helse- og sosialadministrasjonen i Alta kommune. Tangstad mener  det er fullt mulig å drive mer rasjonelt og se tjenestene, kompetansen og behovene i en helhetlig sammenheng.

– Dette er tenkningen bak våre planer om et psykiatrisk senter på kommunalt nivå. Det vil være mulig å hente ut synergier fordi de ulike tjenestene understøtter hverandre, påpeker daglig leder og viser til at :

  • Betania Alta får et helhetlig ansvar for alle brukerne som får et botilbud hos oss.

  • Det etableres en felles personalbase med døgnbaserte tilbud.

  • Bygging av moderne omsorgsboliger/trygghetshjem med fellesareal og personalfasiliteter. (jmfr tiltak 1, 5, 6,7 fra arbeidsgruppe bistand)

  • Utvikle tilbud i dagens sengeavdeling i Bossekop sykehjem for brukere som vil trenge tett oppfølgning i kortere eller lengre tid, med mål om rehabilitering til egen bolig.

  • Tilby brukerstyrt akuttseng

  • Tilbud til gruppen alderspsykiatriske pasienter – der de yngste er rundt 60 år.