Det sier Geir Ove Bakken som leder hovedutvalget i Finnmark som har ansvaret for folkehelse – et område Bakken brenner sterkt for. Hans tanker om turløypetilrettelegging kommer etter at tre turløyper i Vadsø og én turløype i Alta er nominert til Norges beste turløype. En avstemning på nett avgjør hvem som kommer til en superfinale der en jury skal plukke ut vinneren blant landets fylkesvinnere.

– I og med at jeg bor litt i Vadsø og litt i Alta har jeg fått testet ut  turløypene i begge byene. Av de fire nominerte løypene er det vel naturlig at min stemme går til Borras Vestre, selv om jeg også berømmer turløypene i Vadsø som er med på avstemningen, sier Bakken og legger til:

– Det viktigste er ikke hvem som blir fylkesvinner, men at alle kommunene legger til rette for å få barn, unge og eldre i fysisk aktivitet. Merkede turløyper og topptur-opplegg er svært gode tiltak. Veldig gledelig at kommunene i Finnmark gjør en fin jobb, og mitt inntrykk er at slike tiltak blir prioritert over hele fylket, sier Bakken.

Årsaken til at vi tar kontakt med hovedutvalgslederen er ikke kun at dette er hans politiske ansvar, men også at vi får opplyst fra Alta kommune at Bakken har registrert seg med fire turer så langt i år til Borras Vestre.

– Jeg har ikke registrert alle turene mine til Borras Vestre, men det er ikke så mange flere. En meget fin tur, svært godt tilrettelagt og i naturskjønne omgivelser, slår Bakken fast.

Premiering

Toppturene har vært særdeles populære og mye brukt i hjemkommunen. Alta kommune har et eget opplegg med såkalt 10-toppersturer hvor det gjelder å gå alle og få de registrert.

Folkeholsekoordinatoren i Alta, Gjermund Abrahamsen Wik, er en toppturentusiast og har sammen med kommunens Aase Kristin Abrahamsen jobbet intenst med tilretteleggingen av dette folkehelseprosjektet. Han forteller at registreringen også gir gode muligheter til å vinne premier i tillegg til den personlige gevinsten det vil være for helse og trivsel å få med seg toppturene.

– Som sagt – registrerer man seg på toppen i turboka kan man delta i trekking av premier. Går man alle 10 toppene i Alta er man med i ytterligere en trekning. Og deltar man via Perletur kvalifiserer man jaggu til nok en premie, et flott krus, dog med en liten egenandel, forklarer Abrahamsen Wik.

Mye brukt

I Alta dokumentres bruken gjennom den frivillige registreringen. Gjermund peker på at det er minimumsbruken som kommer fram, og at det er turgåere som av ulike årsaker ikke registrerer seg.

MYE BRUKT: Her er statistikken som viser bruken av Altas "10-topper". Foto: Alta kommune

For turløypa Borras Vestre som er plukket ut som kandidat til Norges beste turløype har bruken ifølge de som har skrevet seg inn i boka på toppen gått noe ned etter flere år med økning. Nedgangen er ikke stor og en forklaring kan være at ruten også er perletur og at mange velger å registrere den bare her.

BRUKERE: Grafen viser bruken av Borras Vestre siden 2010. Foto: Alta kommune