Statens vegvesen advarer

– I enkelte tilfeller trekker dyrene inn i tunnelene for å kjøle seg ned.

Statens vegvesen har fått flere meldinger om sau og rein som trekker inn i tunneler for å kjøle seg ned i sommervarmen. Dette bildet er tatt på fv. 882 utenfor Øksfjordtunnelen i Loppa kommune i Finnmark.  Foto: Kari Karstensen

nyheter

Meldinger om beitedyr på veien kommer inn fra hele Nord-Norge til Vegtrafikksentralen. I Finnmark ble det mandag denne uka rapportert om reinsdyr inne i Øksfjordtunnelen. Fredag i forrige uke kolliderte en MC-fører med en sau inne i Sjonstitunnelen på fylkesvei 17 i Rana kommune på Helgeland.

– Nå midt på sommeren får vi stort sett daglig inn meldinger om dyr som beveger seg på og langs veien, og når temperaturen stiger trekker dyr i enkelte tilfeller inn i tunnelene for å kjøle seg ned, sier Siril Veiåker Nilsen på Vegtrafikksentralen i Region nord i en pressemelding.

– Vi oppfordrer trafikantene til å være særlig oppmerksomme i områder hvor det er skiltet om fare for å møte beitedyr og vilt. Det er ikke alltid like lett å få øye på dyr som beiter i vegkanten. Da kan det være lurt å senke hastigheten, sier Nilsen.

Meld fra til politi eller eier

Hvert år blir et stort antall dyr drept på veiene. Hva gjør man så dersom ulykken er ute?

Vegvesenet opplyser at man som trafikant har plikt til å hjelpe et dyr som åpenbart er skadet eller hjelpeløst. Hvis det er snakk om beitedyr eller storvilt, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal du varsle eieren eller politiet.

– Du kan bli bedt om å avlive dyret

Vet du hva du skal gjøre hvis du kjører på en rein?