22. juli ble syvårsdagen til terrorangrepet mot Norge markert med kransnedleggelse i Alta sentrum av ordfører Monica Nielsen. Kort etterfulgt av ett minutts stillhet.

77 personer ble drept og rundt 90 såret i terrorangrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud. Alta mistet unggutten Steinar Jessen den forferdelige dagen på Utøya.

– Vi mistet de som skulle vært med å forme fremtiden. Igjen står familie, venner, overlevende etter terroren. Vi svarte terroren med våre verdier i demokratiet, med vår styrke i vår frihet, vår åpenhet og vår toleranse, med samhold og tillitt. det er sterkere enn alt, sa ordfører Monica Nielsen.

LA NED KRANS: Flere av de oppmøtte kom med roser som ble lagt ned ved siden av kransen fra Alta kommune. Foto: Bjarne Krogstad

– Hatet lever fortsatt

Thomas Fredrik Kristensen, politisk nestleder i AUF Finnmark,  deltok også under markeringen.

– [Breivik] gjorde det han gjorde fordi han mente alle som var på Utøya og i regjeringskvartalet var landsforrædere og kommende landsforrædere. Det hatet lever enda sterkere i dag, enn tidligere. Det ser man på alle trusler de overlevende har fått – også mot vår egen fylkesordfører. Vi ser det også med ministre som fyrer opp om hatet.

– Etter 22. juli svarte det norske folket med Kjærlighet. Ikke hat. Det håper jeg fortsatt vi kan gjøre. Vi må aldri glemme. Uansett hvor mye hat det er, så vinner alltid kjærligheten når vi står sammen, sa han.

VI MÅ ALDRI GLEMME: Thomas Fredrik Kristensen holdt tale under 22. juli markeringen i Alta. Foto: Bjarne Krogstad

Terrorangrepene 22. juli

  • 77 personer ble drept og rundt 90 såret i terrorangrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud 22. juli 2011.

  • 69 personer ble drept i skytemassakren på Utøya. 60 ble såret.

  • 8 personer ble drept i bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet. Rundt 30 ble såret.

  • Den 950 kilo store bomben gjorde omfattende skader på flere av regjeringsbygningene.

  • Høyreekstremisten Anders Behring Breivik, som i 2017 endret navn til Fjotolf Hansen, er dømt til 21 års forvaring for angrepene.

Kilde: NTB.