Bakgrunnen er at kommunene i henhold til nasjonal handlingsplan mot antibiotikaresistens er pålagt å bli flinkere til å bruke antibiotika mer riktig.

Ansvaret for riktige tiltak for bedre antibiotikabruk i kommunale helseinstitusjoner er et kommunalt ansvar.

Nå inviterer det regionale kompetansesenteret i smittevern i Helse Nord til en konferanse hvor ansatte får bistand i hvordan sykehjem kan bli bedre på riktig bruk av nettopp antibiotika. Fristen for å melde seg som deltakere til konferansen er satt til 20.august og kurset i Vest-Finnmark vil bli arrangert hos Thon i Alta den 25.september under ledelse av Nicolay Harbin, sykehuslege og prosjektkoordinator ved ASP, Antibiotikasenteret for primærmedisin ved Oslo universitet (UiO).

I invitasjonen heter det at sykehusleger som tar videre og etterutdanning i allmennmedisin, eller sykepleiere som deltar som del av etterutdanning til klinisk spesialitet i sykepleie begge får seks kurspoeng som del av videreutdanningen.

Fylkesmannen i Finnmark skriver et hensikten med møtet er å bistå sykehjem og avdelinger med å komme i gang med arbeidet for riktigere antibiotikabruk.

Deltakerne får del i kunnskap om handlingsplanen mot antibiotikaresistens - altså sykdommer som ikke kan kureres ved hjelp av antibiotika, fordi bakterier eller andre forhold er uimottakelig for penicillinbehandling.

Det blir egne forelesninger om forbruk av antibiotika og om resistens, det blir nyheter om diagnostisering og infeksjoner og om hvordan bakterier lurer medisinen i enkelte tilfeller. I grupper og i plenum vil deltakerne få utveksle synspunkter på hvordan man bruker antibiotika i ulke sammenhenger og hvordan man generelt skal kunne motvirke og forebygge bakteriespredning.