AFS-Amalie tok med mamma og pappa til Hawaii

– Det er lettere å tørre å reise når man selv har vært utvekslingsstudent i landet, sier altajenta Amalie Isaksen.

Hawaii, juli 2018: Amelie Isaksen er styreleder for AFS Alta, og søsteren Johanne (til høyre) har også vært utvekslingselev i utlandet. Lillebroren deres, Nikolai på 9 år, er i USA for første gang. – Han spør allerede om det er kult å være utvekslingselev, og om han skal reise også, sier Amalie.  Foto: Familien Isaksen

nyheter

Altaposten ringte Amalie Isaksen klokken kvart over tre. På natten. Hun var nemlig på Hawaii i USA, i en helt annen tidssone enn vår. Det vi ønsket å vite, var hvordan vertsfamiliesituasjonen ser ut i Alta, nå som skoleåret nærmer seg.

– Det er stor mangel på vertsfamilier. Faktisk har vi ingen så langt, sier Amalie, og forteller at dette også har rammet lokallaget av AFS, hvor hun er styreleder.

Les også:

– Det er jo veldig trist

Det legges merke til at Alta for kommende skoleår er fullstendig uten vertsfamilier.


– Uten vertsfamilier blir det ingen utvekslingsstudenter, og da blir det også dødt i lokallaget. Vi trenger familier for å drive videre, sier hun, og minnes fjoråret med glede, da Alta hadde 5 elever fra andre land.

Alta lufthavn 2013: Familien Isaksen møter utvekslingselev Luke fra Chicago for første gang. – Han har blitt som en del av familien, og har feiret jul i Norge to ganger etter han dro hjem til USA, sier Amalie. 

– Da var det stor aktivitet i lokallaget, vi fant på masse forskjellig, og sånn vil vi ha det til høsten også, sier styrelederen.

Gir mot

Selv utvekslet hun til USA 2011-2012 (om vi hørte rett på et noe skrøpelig samband til USA). Det å ha vært før i landet, sier hun, gir mot til å reise på nytt.

Les også: Sammen, 25 år senere

– Om noen dager skal vi nordover i USA, men foreløpig er vi på Hawaii. Jeg tok med mamma og pappa på deres 25-års bryllupsdag. Min lillesøster og lillebror er også med, sier Amalie, som bekrefter at det var hun som ordnet familiereisen.

Til Chigaco

– Vi hadde sikkert ikke turt å reise helt hit dersom jeg ikke hadde vært her før og hadde kjenninger, sier hun.

Alta juni 2018: Her ser vi de 5 utvekslingselevene som var i Alta i skoleåret som gikk. Her er gjengen på utflukt til Alta Museum, og hvis ingen stiller opp som vertsfamilie, blir det ingen slike glade ungdommer i Alta neste skoleår (fra venstre) Pauline og Emma  fra Tyskland, Chiang Long fra Thailand, Vinyet fra Spania og Mathieu fra Sveits.  Foto: Amalie Isaksen/AFS Alta

Altafamilien skal blant annet til Chicago på vertsfamiliebesøk. Besøke familien Amalie bodde hos, besøke familien Johanne bodde hos da hun i 2014 gjorde som storesøsteren og forlot Alta for et år som utvekslingsstudent, samt også besøke Luke og familien, en amerikansk gutt som bodde hos familien Isaksen i Alta skoleåret 2013-2014.

Går ut over altaungdom

De 3 altaungdommene som nå i august forlater Alta til fordel for USA og Tyskland, har på forhånd høstet erfaringer fra et aktivt lokallag samt de 5 utenlandske AFS'erne som befant seg i Alta sist skoleår. En anledning som forsvinner, dersom Alta blir uten vertsfamilier og utvekslingselever. Mangel på lokale vertsfamilier rammer kort sagt reiselysten ungdom fra Alta.

– Jo, det er kjipt å tenke på, men jeg håper det ordner seg. Vi har alltid hatt et aktivt lokallag, og det ønsker vi å ha i framtiden også, sier styrelederen.