Emma Øien er vikar på presse- og kommunikasjonsvikar i AFS Norge, og med kun få uker igjen til skolestart, har organisasjonen kastet et bekymret blikk nordover.

– Det er så langt ingen vertsfamilier i Alta. Det synes vi er veldig trist, sier Øien.

De tenker på oss

– Mange av elevene som kommer til Norge drømmer om den norske naturen og en norsk hverdag. For dem ville et år i Alta være ideelt. Når elevene prøver å forestille seg Norge, er det nettopp Nord-Norge med nordlys, masse snø og slående vakker natur mange tenker på, sier Øien.

Les også: Sammen igjen, 25 år senere

AFS er en ideell organisasjon som jobber for å bidra til fred og forståelse på tvers av landegrenser, blant annet gjennom å organisere utveksling for elever på videregående skole. I august kommer 130 utvekslingselever fra alle verdenshjørner til Norge for å bo ett år i en norsk familie og gå på videregående skole.

Ski og brunost

– Vi vet at det fins mange fantastiske familier med kjærlighet og plass, som vi håper vil åpne sine hjem for våre elever, sier Øien. Hun sier at med en elev fra et annet land boende i hus, blir en helt vanlig hverdag langt mer spesiell.

– Fordi hverdagen deles med noen som ikke er vant til den. Plutselig er det å gå på ski utfordrende, og brunost noe helt nytt. Man lærer om sin egen kultur og seg selv samtidig som man lærer om en annen kultur, sier AFS-kvinnen. Det er heller ingen krav til hvordan vertsfamilien må være, sier hun. Den kan komme i alle størrelser og sammensetning, det viktigste er at man er åpen for å ta ien student inn i livet sitt, sier hun.