Det lille som har vært av rapporteringer under gratisfisket har gått på laks rundt ti kilo, noe som har medført at enkelte fiskere har begynt å lure på om dette er trenden for i år. ALI-leder Tor Erland Nilsen tar det imidlertid piano.

– Jeg har de siste dagene fått rapporter om en 19 kilos tatt i elva og en i sjøen, så jeg har tro på at storlaksen er på vei. Uansett er det altfor tidlig å begynne å dra noen konklusjoner og jeg tror heller ikke noen forskere kan si mye om saken med et så spinklet grunnlag. Det er nå først oppgangen for alvor tar til og vi vil få vite mer om størrelsen, sier Nilsen, som legger til at de laksene som er tatt rundt 10 kilo er ordentlige korte og feite altalakser.

Husk å melde inn

Altapostens laksetelefon har ikke akkurat glødet siden vi åpnet linjene 1.juni. Hvorvidt Altapostens laksebarometer er en god indikasjon på den øvrige statistikken kan man aldri vite helt sikkert. Noen ønsker ikke fangsten på trykk i avisa, mens andre synes det er stas.

– Uansett er det viktig at det rapporteres til ALI når gratisfisket er over. Vårt inntrykk er at folk bruker å være flinke til det, og dette må de fortsette med.  Vi trenger mest mulig rett statistikk for å kunne forvalte elva på best mulig måte, sier ALI-lederen.

Han mener den lave vannstanden tidlig i år ga mange håp om at ukene før Sankthans skulle gi laksebonansa, men det stikk motsatte har skjedd. Vannstanden er nemlig nå altfor lav.

– Den ligger rett under en fot, og vi får bare håpe at det begynner å regne godt på indre strøk nå, slik at vi får vann i elva, sier Tor Erland, som kan fortelle at ALI holder på å sette opp grensene for kortfiskesonene.

– Elva har endret seg litt, så det vil bli noen justeringer. Det kan være greit å merke seg.

Roligere lengre opp

I morgen er det Sankthansaften og siste krampetrekning for dem som vil utnytte det frie fisket før kortfiskerne overtar den populære utfartsåra i Alta.

– Det er mange fine plasser man kan ta med familien og barna. Bollo, Øver-Stengelsen og Elvestrand er populære områder, men på Elvestrand er det selvsagt mye vogner og folk. Ønsker man det litt roligere er kanskje Bollo bedre, foreslår han.

Nilsen er forøvrig en ekte politimester Bastian som ønsker at alle skal være snille og greie med hverandre.

– Vis hensyn. Ikke minst går dette til de som kjører båt og vannjet.Vis hensyn til de som fisker på land. Og når det gjelder vannjeten ber vi folk tenke på både de som sover i telt, hytter og hus. Ikke gass for hardt på.

Oppdatert laksebarometer:

1. juni Roy Vidar Taftø.      Pahtakorva  7.6 kg

1. juni Torild Romsdal      Sierra 7,2 kg

4. juni Steinar Olsen      Pahtakorva 7,5 kg

5. juni Johnny Nordgård      Nedre sone 8,7 kg

5. juni Johnny Nordgård      Nedre sone 9,1 kg

10. juni Henrik Christiansen      Pahtakorva 15,2 kg

11. juni Viggo Nilssen      Nedre Sierra 8,8 kg

12. juni Erlend Andersen      Forbygninga 19,5 kg

16. juni Odd Reidar Kvalshagen  Nedre sone 8 kg

17. juni Frank Olaussen      Nerelva 8,2 kg

20. juni Kai Henning Skimelid      Nedre Sorrisniva 9 kg

20. juni Bjørn Emil Paulsen      Shortsplassen 11 kg

21. juni  Kai Henning Skimelid      Midtre sone 9 kg

21. juni  Einar Suhr      Øvre Sierra 11 kg

Ring inn fangster eller send melding til 988 98 19