– Egentlig burde vi bare le av måten regjeringen og Monica Mæland har taklet fylkestingets nei til å stille i fellesnemnda. Jeg er, for å si det rett ut, forbannet og ser ingen humør i dette. Det er kun alvor i denne saken. Her har vi altstå en minister som tråkker på folkeviljen og skal straffe politikerne våre fordi de følger folkets råd. Det er barnslig, sånn jeg tror unger i barnehagen kan finne på når de ikke får viljen sin, sier stortingsrepresentant Geir Iversen.

Gir oss ikke

Senterparti-politikeren fra Hasvik synes det verste er at Mæland forsøker å spille opp to gode naboer mot hverandre.

– For at Finnmark ikke gjør som statsråden vil skal altså finnmarkingene kun få 9 mot Troms sine 19 i fellesnemnda. Det er så udemokratisk tankegang at jeg ikke har ord. Jeg håper virkelig at politikerne i Troms ikke lar seg lokke til handlinger som vil føre til vondt blod mellom Troms og Finnmark, synser Iversen og lover at Senterpartiet aldri vil gi seg.

– Vi finnmarkinger fortjener ikke dette. Fylkestinget i Finnmark fortjener det ikke. Tinget har kun gjort det som en ni av ti finnmarkinger har gitt de råd om.

– Har regjeringen juridisk dekning for å straffe Finnmark, etter din og Senterpartiets oppfatning?

– Nei, oppnevningen av fellesnemnd slik regjeringen legger opp til er uten lovmessig dekning. Det er juristene klare på. Eneste måte for regjeringen er er å gå til Stortinget å be om en ny lov, og det vet regjeringen at de aldri vil få stortingsflertallet med på. Senterpartiet har ikke gitt opp, og vi kommer heller ikke til å gjøre det.