Oljeprisene har steget, fallet i oljeinvesteringene er unnagjort og det er utsikter til vekst de nærmeste årene, skriver NHO Arktis i en pressemelding.

– Stemningen i våre medlemsbedrifter holder seg høy. I de eksportrettede bedriftene er vurderingen av nåsituasjonen den beste på syv år. Selv om det ser positivt ut nasjonalt, så er det internasjonale bildet mer urovekkende med tanke på begynnende handelskrig som følge av USAs straffetoll og brexit som nærmer seg. Begge deler skaper usikkerhet om fremtidige rammevilkår for norske eksportbedrifter, sier regiondirektør Målfrid Baik.

I Finnmark er det variasjoner fra kvartal til kvartal, men også her er det positivitet, sier Baik.

– Andelen som rapporterer om dårlig markedssituasjon har holdt seg stabilt på et lavt nivå alle kvartaler i år, etter å ha vært langt høyere gjennom 2015 og 2016. Bedriftene er også positive til markedsutsiktene. 22 prosent forventer bedring til neste år, og 60 prosent forventer ingen endring.

Vareeksporten utgjorde om lag 13 prosent av BNP i Troms og Finnmark samlet, i 2016, andelen har holdt seg på dette nivået siden 2013.  Fisk og sjømat utgjorde rundt 84 prosent av vareeksporten i fjor. Vareeksporten økte med hhv 13 og 11 prosent i 2017, og veksten har fortsatt i år. Så langt i år har vareeksporten økt sterkt i Troms, med 33 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, skriver NHO Arktis.