– Dere har vist hvordan det kan gjøres, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken fra SV om Altas arbeid med å tilrettelegge for sykling.

Tirsdag 19. juni kommer han på besøk til Alta. Da bærer det rett opp på rådhuset, til møte med folkene bak fenomenet «Sykkelbyen Alta.»

De kommende årene skal mange små og mellomstore byer satse stort på å tilrettelegge for sykler og sykling, og Haltbrekken sier at dette er byer som trenger Altas kunnskap.

Har kommet langt

– SV på Stortinget ønsker å lære av Altas arbeid, og spre det videre til små og mellomstore byer. Dere har vist at god tilrettelegging for sykling ikke bare er for de største byene, sier politikeren, som også er medlem av Stortingets energi- og miljøkomité.

I 2005 tok han over etter Erik Solheim som leder for Norges Naturvernforbund, hvor Haltbrekken etter 11 år ble den lengstsittende forbundsleder noen sinne. Han sier at han stadig jobber med emner som alltid har engasjert.

Mye strengere krav

Ett av dem er villaksen, tema for andre del av hans «studietur» til Alta.

– Jeg skal besøke Alta laksefiskeri interessentskap for å høre mer om utfordringene for villaksen. Her vil jeg snakke om hva vi kan gjøre fra Stortingets side. Vi jobber med forslag som skal fremmes til høsten, som handler om å stille mye strengere krav til oppdrettsnæringen.

– En femdobling av volumet i oppdrettsnæringen vil føre til enorme utfordringer for villaksen, sier stortingsrepresentanten, og bekrefter at forslagene søker å danne motvekt mot det gasspådraget i havbruket som fiskeriminister Per Sandberg (FrP) ser for seg.

Gleder seg

Naturligvis kommer SVs lokallag til å sverme rundt rikspolitikeren idet han innfinner seg, og Haltbrekken sa mandag kveld at han gledet seg til neste dags reise og de påfølgende møtene.

– Jeg har vært flere ganger i Alta, så dette ser jeg fram til, sa Haltbrekken.