To forhold ligger bak Ronny Bergs tro på det kan bli FrP som svinger ordførerklubba i Nordlysbyen etter kommunevalget høsten 2019. Det ene er fargen på den politiske vinden som blåste over nevnte by ved fjorårets stortingsvalg, det ene at Alta var Norges beste FrP-kommune, og det andre forholdet har å gjøre med hva posisjonen har utrettet i perioden.

– De som i dag styrer gikk til valg lokalt på ting som ikke har blitt innfridd, sier Berg.

– Kan du gi to eksempler?

– De garanterte framtidens sykehus, og de skulle fjerne sykehjemskøen, svarer ordførerkandidaten.

Grublet i helga

Det var egentlig sist fredag at Berg skulle gi beskjed til partikollega Bengt Rune Strifeldt og de andre i nominasjonskomiteen, men han ba om utsettelse til i dag mandag 18. juni.

– Jeg ville tenke gjennom saken i helga, og kom fram til at dette vil jeg, sier Berg, som dermed ga Strifeldt beskjed om at jo, han ville gjerne stille som partiets toppkandidat.

Om Berg blir toppkandidat eller ei, avgjøres den 6. oktober i år da den endelige lista vedtas på nominasjonsmøte.

– Du anser saken som biff?

Uheldige saker

– Nei, langt i fra. Det er forskjell på lokalt og nasjonalt når det kommer til politikk og valg, sier han, og nevner saker hvor moderpartiet rotet seg ut på dypere vann enn lovnaden var.

– Vi har vært med å avgjøre saker som ikke bare har vært positive, sier han, og nevner scootersaken hvor FrP stemte i mot å lempe på 2,5- kilometersregelen.

– Pasientreiser er en svært viktig sak for oss finnmarkinger. Der var vi heller ikke for. Sykehusutredning fikk vi ikke gjennomslag for, regionreformen var heller ikke positiv for oss, og vi har vært med på å innføre flyseteavgift, sier han.

Kjenner systemet

Bakgrunnen for at saken dukket opp nå, er at samtlige partier i disse tider setter i gang sine nominasjonsprosesser. Det er med andre ord flere enn Ronny Berg i tenkeboksen.

Berg er i dag gruppeleder for Alta FrP, og i nær to år, fra 2015 til 2017, var han statssekretær for fiskeriminister Per Sandberg.

– Det er ingen ulempe å kjenne til hvordan regjeringen fungerer, sier Berg. Av ballast har han også en tidligere post som vara for Jan Henrik Fredriksen på Stortinget.

– Jeg kjenner godt til systemet og personene, og tenker at det er en fordel, sier han.

Hvis folket vil, overtar Ronny Berg ordførerklubba fra Monica Nielsen. Foto: Freddy Ludvik Larsen