Nei fra 87 prosent av finnmarkingene under folkeavstemningen om sammenslåing med Troms, gjør at Finnmark Ap nå sier nei til å bidra i prosessen. Det er styret i Finnmark Ap som har fattet vedtaket, noe som etter det NTB opplyser, i praksis betyr at når Finnmark fylkesting samles i Alta tirsdag og onsdag førstkommende uke, så er det flertall for å la være å velge medlemmer til fellesnemnda.

Styringsdyktig likevel

Kommunalminister Monica Mæland (H) har innkalt fellesnemnda til et møte torsdag 21. juni, men der vil det nå ikke stille noen fra Finnmark. Ifølge Mæland bryter finnmarkingene dermed loven. Hun akter i så fall å sørge for at nemnda likevel blir styringsdyktig, selv om den ender med representanter kun fra fra Troms.

– Sterkt mandat

Styret i Finnmark Arbeiderparti vedtok lørdag en uttalelse der det vises til folkeavstemningen hvor 87 prosent sa nei til sammenslåing med Troms.

– Et så overveldende flertall er et sterkt mandat. Veien videre må gjenspeile dette, heter det i vedtaket.

Fylkespartiet viser videre til at Ap i Stortinget har sagt nei til tvangssammenslåing to ganger. Også Sametinget har stemt nei til å slå sammen Troms og Finnmark til et nytt fylke.

Usikre premisser

I det enstemmige vedtaket slås det fast at Finnmark Ap ikke har endret syn på sammenslåingen etter at partiet stemte mot den i fylkestinget etter at det var blitt meglet fram en sammenslåingsavtale tidligere i år.

– Det knytter seg stor usikkerhet til hva regionreformen og en tvangssammenslåing med Troms vil innebære for Finnmark. Ikke minst gjelder dette nye oppgaver, ledelse, arbeidsplasser, makt og myndighet for Finnmark. Finnmark Ap sier nei til oppnevning av fellesnemnd på slike premisser, konkluderes det i vedtaket.

– Desperat forsøk

Fylkesordføreren i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), reagerte skarpt da kommunalministeren tidligere denne uken skrev et brev til finnmarkingene der hun gjorde det klart at departementet akter å sørge for en styringsdyktig fellesnemnd uansett hva fylkestinget i Finnmark foretar seg.

– Jeg tolker dette som et mer eller mindre desperat forsøk fra Mæland og regjeringen på å tre tvangssammenslåingen over hodet på finnmarkingene, lød hennes umiddelbare kommentar.

Uenige om jussen

Aps gruppeleder i fylkestinget, Remi Strand, sier at han tar Mælands trusler med ro.

– Vår vurdering er at hun ikke har rettslig grunnlag for å nedsette en fellesnemnd på egen kjøl. Videre har stortingsflertallet gjennom kommuneproposisjonen slått fast at vilkårene for å slå sammen Troms og Finnmark ikke er oppfylt, sier Strand til NTB.

Strand bekrefter at fylkestingsgruppa vil stemme i tråd med styrets vedtak.

– Og ikke minst har vi et krystallklart mandat gjennom folkeavstemningen, tilføyer han.

Omkamp

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har overfor NTB slått fast at Sp kommer til å ta kampen mot tvangssammenslåing videre i Stortinget, selv om stortingsflertallet to ganger har stemt fram regionreformen.

Til høsten fremmer Sp et nytt forslag med krav om at resultatet av folkeavstemningen respekteres og at prosessen med å slå sammen Finnmark og Troms derfor må stanses.