Russerne sender ut krigsskip i flåteøvelse

36 krigsskip på øvelse i Barentshavet.

SEVEROMORSK: Her er det russiske flåtehovedkvarteret i Russlands nordområde, der den største av fire flåtestyrker har hjemmehavn.   Foto: Thomas Nilsen/The Barents Observer

nyheter

Det skriver Barents Observer onsdag ettermiddag. Den største flåteøvelsen for Nordflåten på 10 år starter i dag og formålet med øvelsen skal i følge ledelsen for Nordflåten være "å motvirke et massivt fiendtlig angrep", heter det i meldingen.

Storøvelse

Barents Observer skriver at 36 krigsskip og støtteskip er på vei ut til Barentshavet. Det er 20 fly i lufta og langs hele Kola-kysten er det bemannet mer enn 150 ulike rakett- og artillerisystemer.

Store områder i Barentshavet er nå stengt på grunn av øvelsen og dette gjelder for så vel sivile fraktefartøy som for overflyging av sivile passasjerfly. Øvelsen vil vare til mot slutten av neste uke.

Nordflåtens pressetjeneste forklarer at den russiske nordflåten skal gjennomføre skyting med ulike typer marinevåpen. Skyteøvelsene inkluderer avfyring av krysserraketter, miner og torpedoer.

Full rett

Kjente større russiske krigsskip som «Marshal Ustinov, antiubåtskipet «Severomorsk», destroyeren «Admiral Ushakov», og landgangsfartøyene «Kondapoga», «Georgy Pobedonosets» og «Aleksandr Obrakovsky». I tillegg deltar både dieseldrevne og atomdrevne ubåter, skriver Barents Observer

Pressetalsmann ved fellesoperativt hovedkvarter i Norge, major Brynjar Stordal, sier til Barents Observer at Norge ikke var informert om marineøvelsen. Stordal sier likevel dette om den russiske storøvelsen:

«Russiske styrker i nord har over tid hatt relativt høy aktivitet på forskjellige felt, noe de har alle rettigheter til å gjøre innenfor eget territorium og i internasjonale farvann og luftrom.»