– Er du ikke helt sikker, da er det temmelig sikkert en støing

– Støingen skal tilbake i elva.

SKAL UT IGJEN:Eksempel på støing, som er merket og slippes ut.  Foto: Vidar Kristensen

nyheter

Det har vært smått med laksefangster, men i begynnelsen av juni oppstår som regel debatten om hva som er gjeldfisk og støing.

Den tynne støingen skal tilbake i elva, så framt den ikke blør. Gjeldfisken er gjerne god og feit som som en altalaks og blir god mat.

ALI-direktør Tor-Erland Nilsen har fått seg debatten.

– Jeg registrerer at det også i år blir en debatt. Noen synes det er vanskelig å skille. Jeg tenker at hvis man er usikker, er det som oftest støing. Da kan man la tvilen komme fisken tilgode og slippe den ut, sier Nilsen.

– Gjeldfisken var gjerne en smellfeit og blank altalaks som kom opp i høst,  som har overvintret uten å gyte. Det er en fin matfisk man kan ta med seg, men den er nokså markert annerledes enn en støring, også i fargen. I tillegg vil du nok også kunne konstatere dette under temmingen, mener Nilsen.