Loppa Ap har fulgt utfordringene i ambulanseflytjenesten de siste månedene. For oss er det klart at tap av piloter skyldes dårlig planlagt og gjennomført anbudsprosess. Loppa AP mener at i lys av dette må at man må ta grep nå for å bedre situasjonen og samtidig sikre at dette ikke skjer igjen.

All luftambulansetjeneste, ambulansehelikopter og båtambulanse er å anse som en del av det offentlige helsetjenestetilbudet. Det må derfor, på linje med all annen offentlig helsetjeneste sikres størst mulig grad av faglighet, trygghet og kontinuitet også for denne delen av den offentlige helsetjenesten.

Loppa Ap vil påpeke at selve anbudsprinsippet kan motvirke målsetningen om faglig stabile helsetjenester over tid. Vi vil derfor på lik linje med Finnmark Legeforening tilrå offentlig eierskap til denne typen tjenester, jamfør bilambulansetjenesten.

Når anbudsprinsippet først er lagt til grunn, mener vi at en virksomhetsoverdragelse sikrer overgangsfasen mellom operatørselskap og sikrer at erfaring ikke går tapt. Virksomhetsoverdragelse må derfor være en forutsetning i anbud for alle former for ambulansetjenester. Virksomhetsoverdragelse vil også sikre ansatte like vilkår hos en eventuell ny operatør. Videre sikrer man at operatører konkurrerer på like vilkår hva gjelder lønninger.

Dersom det ikke er mulig å oppnå stabilitet for fly operativt personell i den gjenværende kontraktsperioden for Lufttransport, er vi av den oppfatning at Helsedepartementet bør instruere Helseforetakene å si opp kontrakten med Babcock. Nåværende operatør viderefører kontrakt i påvente av en langsiktig, stabil og faglig god løsning for ambulanseflytjenesten.

Kim Gøran Pedersen

Uttalelse fra Loppa Ap