I et brev til Helse Nord, Fylkeslegen i Finnmark og Fylkesmannens beredskapsavdeling, krever ordfører Monica Nielsen at det det øyeblikkelig foretas beredskapsmessige endringer.

– Det er krav i loven som nå er tilsidesatt. Alta kommune har gjort alt hva vi kan gjøre, og litt til, for å sikre beredskapen. Reagerer ikke nivåene over oss, vil vi ta saken til det nasjonale kriserådet, sier Nielsen og Eli Synnøve Hanssen, som er Alta kommunes beredskapsansvarlige, en relativt ferskt opprettet stilling i rådmannens stab.

Luftambulansesaken

Bakgrunnen er den akutte svikten i luftambulanseberedskapen i Finnmark, som også rammer befolkningssenteret i Finnmark hardt.

– Vi sitter med hjertet i halsen og frykter at den neste hendelsen ikke går bra, at det fatale skal skje at det går liv tapt. Hva om det skjer en stor ulykke  i Finnmark og ambulanseflyene står på bakken? Tiltakene Høie og helseforetaket har satt inn er plaster på såret, men løser ikke den svært alvorlige beredskapsmessige svikten som nå avdekkes, sier Nielsen og Hanssen.

De viser til at det nesten har blitt en normalsituasjon at fly på basen i Alta har stått på bakken, ute av beredskap. Også ved basen i Kirkenes har flyet vært utmeldt periodevis.

Uten sykehus

Beredskapsansvarlig Eli Synnøve Hanssen viser til at det er avdekket betydelig svikt i beredskapskjeden, noe som har konsekvenser for Alta og kommunene i nord. Hun foreller at Alta kommune har gjort nødvendige beredskapsmessige endringer ved styrket beredskap lokalt, både av helsepersonell og oppfølging fra kommunal kriseledelse. Det er også etablert en kriseledelse.

I brevet skriver Alta-ordføreren:

«Ut fra manglende behov for luftambulansetjenester i hverdagen og ved kriser vil Alta kommune med dette melde inn sterk bekymring for befolkningens sikkerhet og trygghet.»

Forpliktet

Alta-orføreren hevder overordnede myndigheter og Helse Nord er forpliktet  etter helseberedskapsloven og spesialisthelsetjenesteloven til å utarbeide beredskapsplaner for de tjenestene de har ansvar for. Det være seg planer for innsatsfaktorer og kritisk infra-struktur de trenger for å yte tjenesten til daglig og i kriser.

«Vi ber derfor om at det igangsettes beredskap i denne situasjonen for å sikre nødvendig helsehjelp ved behov og etter gjeldende lovverk som ivaretar helsehjelp og sikkerhet.», heter det i bekymringsmeldingen.

Uten sykehus

Til Altaposten sier ordføreren at myndighetene har et spesielt ansvar overfor en befolkning på 25.000  i Alta-regionen, som har fra to til fire timers vei til sykehus.

– Det er helt utrolig at Helse Nord ikke har fått gjort sikkerhets- og sårbarhetsanalyse for akuttberedskapen. Det finnes ingen slike utredninger  som må være et grunnlag for hvilke akuttjenester som må bygges ut i Alta. Det ble heller ikke laget ROS for Alta da helseforetaket for noen år siden fjernet ett av to ambulansefly på basen i Alta i heldøgs beredskap og omgjorde det til kun beredskap på dagtid. Vi har sett hendelser på kveld og natt hvor det ikke har vært mulig å få fly, og det før den siste krisen i luftambulansen, påpeker Nielsen, og sier at det er et ufravikelig krav at Helse Nord øyeblikkelig gjør ROS av akuttsituasjonen.