I en pressmelding, sendt ut fra Finnmarkssykehuset, framkommer det ingen stor bekymring med tanke på det som for øvrig i helsekretser i Finnmark betegnes som ambulanseflykrisen. Hovedkonklusjonen i pressemeldingen, underskrivet av kommunikasjonssjef Ivar Greiner er:

«...transport av pasienter fra kommuner til sykehus i Finnmark går stort sett bra. Utfordringen er transport fra Finnmark til UNN Tromsø. Samlet i Helse Nord er det tidvis begrensede ambulanseflyressurser, som brukes der det er størst behov.»

Status oppdateres

Finnmarkssykehuset vil imidlertid fortløpende informere om statusen knyttet til hvor mange ambulansefly som er medt ut av beredskap, og hvilke baser disse flyene tilhører. Oppdateringen vil skje hver formiddag.

Når helseminister Bent Høie landet i Tromsø senere i dag, lørdag, vil han ventelig motta ovenforstående hovedbudskap fra Finnmarkssykehuset. På møtet i Tromsø vil Høie også få høre vurderingene til fylkeslege i Finnmark, Eivind Merok. Det gir et helt annet bilde. Medieinformasjonen fra Fylkesmannen fredag hadde et langt mer alvorlig budskap enn det som pressemeldingen fra Finnmarkssykehuset framfører.

Fylkeslegen har konstatert at verken primærhelsetjenesten eller Fylkesmannen i Finnmark ble varslet om situasjonen helga 27. april - 1. mai, hvor ambulanseflyene i Finnmark var ute av drift i 19 timer. Vi fikk kjennskap til dette gjennom media. Helse Nord har erkjent svikt i kommunikasjonen, både til primærhelsetjenesten og til Fylkesmannen.

Alvorlig

Fylkeslegen skriver at Fylkesmannen i Finnmark de siste dagene har hatt dialog med både Helse Nord og Finnmarkssykehuset, og med sentrale myndigheter i Helsedirektoratet samt Helsetilsynet og Helse- og omsorgsdepartementet.

«Vi har bedt Helse Nord gjøre en risiko- og sårbarhetsanalyse av situasjonen, inkludert vurdering av varslingen til primærhelsetjenesten. I samarbeid med Fylkesmannen i Troms har vi fredag vært i kontakt med ledelsen i Helse og -omsorgsdepartementet, som tar saken på største alvor.

Ambulanseflyene er viktige for pasientene i Finnmark. Vi har formidlet vår bekymring til sentrale helsemyndigheter og vi følger situasjonen kontinuerlig.»