Allerede før den akutte krisen i ambulansefly-situasjonen, omtalt av Altaposten på nett tirsdag, hadde kommunen hatt møter med ulike instanser i Finnmark, forteller Alta-ordfører Monica Nielsen (Ap). Ifølge henne var det i tillegg avtalt et møte med Ap-fraksjonen i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget samt andre sentrale politikere.

Tema skulle være de alvorlige manglene i akuttberedskapen og kravet om fødeavdeling for 25.000 innbyggere i Alta-regionen.

Framskynder møte

– Nå kan vi ikke vente på det avtalte møtet, og det jobbes nå med å framskynde dette for å få hjelp til å rydde opp i ambulansefly-kaoset. Jeg har slått full alarm, og det jobbes nå mot både fylkespolitikere og andre kommuner for å stå sammen med oss i kravet om at ambulansesituasjonen må løftes opp på høyeste nivå. Det er helt riktig som Trine Noodt sier til Altaposten; med sammenbruddet i luftambulansetjenesten gambler vi med livene til folk i nord. Dette er ikke en Alta-sak alene, konsekvensene rammer bredt i både Finnmark og Troms. Regjeringen og helseminister Bent Høie nå må ansvar og rydde opp, sier Nielsen.

Beredskap på natt

Altaposten har i en tidligere artikkel pekt på at også nattflyet har vært ute av drift på natt. Det korrekte her er at det ene av to fly på basen i Alta som er i heldøgns beredskap har hatt fem 12-timers vakter ute av beredskap. Dette er korrekt, men de vaktene hvor flyet har vært ute av beredskap har vært på dagtid, altså ikke natt, har det blitt påpekt. Vi hadde altså denne situasjonen mandag og natt til tirsdag ifølge Luftambulansetjenesten HF:

  • Døgnflyet i Alta ( dagvakt + nattevakt) var ute av dagvakt fra kl. 06.00-18.00 mandag 23.04.2018, men på vakt fra mandag kl. 18.00 til  06.00 tirsdag morgen.

Det endrer likevel ikke at beredskapen har vært sterkt svekket over tid fordi også dagflyet periodevis har vært ute av drift, i likehet med det ene flyet på basen i Kirkenes.

– Mister de beste

Nielsen er ikke bare bekymret for den akutte krisen, men også for følgene av en anbudskonkurranse hvor hovedmålet har vært å spare millioner, ikke å ta vare på den kompetansen som er bygd opp gjennom 30 år.

Alta-ordføreren peker på at advarslene har vært mange om hva som kom til å skje ved at anbudet la opp til en priskonkurranse som i all vesentlighet går på arbeidsforhold, lønn og pensjon. Hun frykter at de beste pilotene nå drar og tar med seg langvarig opparbeidet kompetanse.

– Nå må regjeringen bevilge pengene som skal til for at vi skal ha sikkerhet for liv og helse. Min store bekymring er at dette ikke er en krise som går over av seg selv, men at vi vil få en ambulansetjeneste med betydelig dårligere kompetanse hos pilotene på de utfordrende forhold til de vil møte her i nord, påpeker Alta-ordføreren og roser Senterpartiet for måten de har tatt tak i saken sentralt.