Alta-bønder hedret for 25 år med feilfrie melkeleveranser

Tor Arne og Jorunn Thomassen fikk ny hederspris.

HEDRET: Tor Arne og Jorunn Thomassen ble hedret under TINEs årsmøte.  Foto: TINE

nyheter

De to melkebøndene fra Alta var blant 51 norske bønder som mandag ble tildelt den nyetablerte hedersprisen «Melkespannet» i forkant av TINEs årsmøte på Lillestrøm.

Kravet for å få tildelt hedersprisen er å produsere elitemelk sammenhengende i 25 år – uten en eneste feil. Fortsatt blir Sølvtina delt ut til melkeprodusenter som leverer elitemelk i samanhengande 15 år, skriver TINE i en pressemelding.

Bare det å levere elitemelk krever sitt. Daglig måler TINE kvaliteten på melka, med hensyn til celletall som igjen forteller noe om jurhelse, bakterienivå (som sier noe om hygienisk standard) og frie fettsyrer (smaken på melka). I tillegg må melka være fri for medisinrester. Kun den beste melka kategoriseres som elitemelk.

– Bønder som klarer å levere elitemelk hver eneste dag i 25 år, blir hedret med Melkespannet, skriver TINE i pressemeldingen.

– Høy kvalitet er det beste konkurransefortrinnet norsk melkeproduksjon har i konkurransen med utenlandske aktører. I løpet av de siste årene har andelen elitemelk økt jevnt. Det betyr at norske forbrukere får melk i verdensklasse, sier Trond Reierstadm styreleder i TINE i pressemeldingen.