– Da kan dere finne dere hver sin unge. Ja så løfter vi ungen over hodet, og vi tar tolv.

Det var Vilde Kvammen Olsen som ga den snodige ordren. Det hendte i gymsalen på Sandfallet skole sist mandag, og instruktøren gikk selv foran ved å føre sin 5 måneder gamle datter Live over hodet. På strak arm som om det var rene barnematen.

Planke med muss

Babyene svarte med å pludre og le, og etterpå var det knebøy fulgt av utfall til front og side, stadig med til dels tunge unger i hendene. Så ble babyene dandert på yogamatta, liggende med ansiktet opp mellom mors håndflater, fordi ordre om å innta den magedirrende «planken» var blitt gitt. Og da, som om den fryktede planken ikke var ille nok, ba Vilde damene også legge inn armhevinger. Men da så vi damer streve med å skyve seg opp fra yogamatta. Ikke fordi armene skalv, men fordi nussing av baby fristet mer.

Gir valgfrihet

Tiltaket heter Mammatrimmen, og det var instruktør Nina Furulund Eriksen som sammen med Vilde startet opp.

– Det var i februar i år, da vi oppdaget at ingen av byens treningssentre tilbød barnepass, sier damene, som også trener hver onsdag på Alta folkehøgskole (Øytun).

Der foregår trimmen på formiddagen vs ettermiddagen på Sandfallet, noe som gir travle småbarnsmødre mer valgfrihet, sier de, og forteller om onsdagen da de klekket ut en plan for mødrene; å trille barnevogn fra sentral-Alta til Øytun i Øvre Alta.

Møte nye folk

– Det var veldig langt og så mye veiarbeid at vi trillet lysløypa til Gakori på returen, sier de om maratonøkten.

– Men som du ser, til vanlig tar vi det rolig. Det er viktig etter fødsel å ikke trene for hardt. Det å møte nye folk og ha det fint sammen er like viktig, sier de.

Dagens trening varte fra 16 til 17, og på den timen hørte vi ingen babyer skrike. Det tror vi må være en slags lokal rekord i snill baby, for babyene bare pludret og hujet og trente glad med mødrene sine.

Ble hanket inn

På den annen side; hvis mammaene gjorde øvelser hvor de la ned sine dyrebare treningsmanualer, da rømte de straks og krabbet seg sammen i grupper på 3 eller 4 som løste verdensproblemer på gulvnivå. En av dem forsøkte å stikke for godt, ut en korridor fra hele gymsalen, men også denne eventyrlystne krabaten ble hanket inn for treningsrunde nummer 2.

– Vi tar planken, og vi skal ha tjue sekunder, sa Vilde.

Da så vi ei dame ta en pause i treningen. Det var fordi hun måtte mate ungen, noe som førte til enda tyngre manual å løfte på.

Naturlig frafall

– Ole? Han veier 14 kilo, sa ei annen dame da vi var nysgjerrige på hvor mye hun tok i knebøy og benkpress.

Ei dame trente lenge uten baby, fordi den tok seg en strekk i vogna. Det var, kort sagt, vanskelig å dokumentere voldsomt treningspress på Mammatrimmen.

– Tilbudet er for alle, og er både sosialt og sunt. En flott og meningsfull anledning til treffe nye folk og likesinnede, sier Vilde og Nina, som ønsker å rekruttere flere.

– Fram til ungen er et år gammel går det helt fint å delta, men av naturlige grunner har trimmen stor utskifting. Og når noen av oss er ferdige med mammapermen og begynner å jobbe igjen, eller barnet blir i største laget, da trenger vi nye mødre som overtar stafettpinnen, sier de to, som også er på utkikk etter mødre som kan være instruktører.

Bør vente en stund

– Det er hyggelig, men det er også seriøs trening. Etter fødsler trenger mange mødre å trene seg opp, og her sørger vi for at det blir øvelser både for bekken og mage, i tillegg til armer, ben og rygg, sier instruktørene.

Mammatrim kan i teorien starte like etter fødsel, men i praksis er det helsemessig lurt å vente. Gjerne rundt 6 uker før man drar for å trene.

– Vi ønsker at flere blir med. Det er artig og sosialt og en fin måte å være sammen med ungen sin på, sier Vilde og Nina.

At det er kjernesunt både for baby og mor, er udiskutabelt, sier de.

Av liknende type tilbud har Alta babysvømming, den er riktig nok mest for babyens del, men mange av mammatrimmerne er med der også. Tilbudene supplerer hverandre på fin måte, sier de.

Bli sponsor?

Forskning viser at mor-barn trening har åpenbare helsemessige fordeler, samt at det gir barnet morsomme opplevelser i en tidlig og viktig fase i livet. Derfor tar vi med at mandagstreningene går fra 16 til 17 og koster kroner 30, og at onsdagstreningene går mellom 10 og 11.30 og koster 50.

– Pengene går til å leie lokaler, men vi håper at noen i næringslivet går inn og sponser oss. Da blir det kanskje råd til å leie inn ekstern instruktør også. Det hadde vært nytt og friskt, sier Nina og Vilde, som sier de også er å finne på Facebook.