Statsministeren hadde bak seg en lang dag i Alta før dagen i 18-tiden fredag endte ved Alta Musum, Verdensarvsenter for bergkunst. I tillegg hadde Solberg som kjent reist nordover vel inneforstått med bråket rundt minister Sylvi Listhaug, noe som neppe gjorde dagen mindre lang. Derfor var det et åpenbart lyspunkt da ei strålende blid Kaisa Nicolaysen Sundelin ga henne blomster på vegne av kvenfolket, en trivelig seanse under kvenfolkets flagg i akkurat passe mange minusgrader utenfor bygget.

Lavmælt

Og det var en imøtekommende statsminister som både gratulerte kvenene med Kvenfolkets dag 16. mars, og som på spontan forespørsel lot seg avbilde med blant andre leder for Alta Kvenforening. Tilstelningen var lavmælt og informativ, der det i særlig grad var opp til konservator Hans Christian Søborg å gi Erna en god omvisning i museets lokaler. Spesielt mye tid ble viet utstillingen «Fururøtter og Altas kvenske røtter» som åpnet bare drøye timen senere.

– Veldig fint å være her i Alta på Kvenfolkets dag, og takk for denne sneak-previewen på deres nye utstilling, sa Erna til de frammøtte, hovedsaklig folk av kvensk opprinnelse.

Ble vist rundt

– Alta Museum markerte Kvenfolkets dag med avduking av tjæremilemodell og miniutstilling om tjærebrenning og kvenenes historie i Alta, og det var veldig trivelig at statsministeren kom på besøk, sier museumsdirektør Harriet Hagan. Museet har jobbet lenge med å få Solberg innom, sier direktøren, som med Solberg sittende ved et kafébord innledet med å fortelle om museumsdrift i moderne tider, der målet er å formidle bergkunst på stadig nye og bedre måter.

– Spesielt om vinteren, da bergkunsten er dekket av snø og is, sa Hagan, som også vektla at Alta Museum er en av fylkets aller største reiselivsbedrifter.

En mile-modell

Vi tar med at den nye utstillingen er resultat av et samarbeid mellom Alta Museum, Alta Kvenforening/Alattion Kvääniseura, Alta kommune og Statnett. Prosjektet har utgangspunkt i et ønske fra Alta kvenforening og Statnett om å lage en modell av en tjæremile på Skillemo i Alta, som gikk tapt grunnet ny kraftlinjetrasé. Designer Anna Richardson fra Mylta Design har laget modellen av tjæremilen og Alta Museum har produsert utstillingstekster.

Her har Solberg akkurat ankommet Alta Museum. Hun ble tatt i mot av konservator Hans Christian Søborg og museumsdirektør Harriet Hagan (til høyre). Foto: Arne Hauge