– Dette er første gang en statsminister har markert Kvenfolkets dag og kvenforeningen setter stor pris på en slik oppmerksomhet fra staten sin side, sier leder Hilja Huru og nestleder Trygg Jakola i Norske Kveners Forbund.

Under statsministerens besøk var hun også i lukkete møter med forbundets folk, som minnet om viktigheten av å huske på nasjonale minoriteter i Norge.

Må bruke kvensk språk

– Solberg nevnte at kvenene er de som har vært i Norge lengst av de nasjonale minoritetene. Hun snakket også om viktigheten av å finne måter å bruke kvensk språk på, slik at det bevares, heter det fra forbundets ledere.

Solberg fikk også omvisning i den nye utstillingen om kvensk tradisjonell tjærebrenning der tjæremilemodellen er utstilt.

– Hun ble gjennom dette belyst om hvor viktig det er å få på plass et skikkelig vern av kvenske kulturminner, noe som har vært en av de viktigste sakene for Norske Kveners forbund de siste årene, sier lederne.

Noen ga Solberg en telefon og ba henne trykke rec og si gratulerer med dagen til det kvenske folk. Et ønske hun etterkom, dog på norsk. Foto: Arne Hauge