For to år siden var det også Petter Karlsson fra Slussfors i Sverige som kom over målstreken aller først. Siden Levajok har han tronet på toppen av årets løp.

Karlsson valgte å hvile en time lengre enn planlagt i Karasjok, uten at det hadde noen betydning i forhold til konkurrentene. Karlsson både kom og forlot Jotka uten at noen andre var i nærheten.

Men så, bare noen hundre meter forbi Jotka, på Stuorojavri, startet plutselig dramatikken. En tyvparing i spannet førte til at svensken måtte stanse opp. Minuttene gikk, mens Birgitte Næss sakte men sikkert halte innpå.

Først da Næss passerte Karlsson fikk sistnevnte fart på spannet igjen. På det meste lå Næss et par kilometer foran Karlsson, men som Altaposten fikk rapportert fra Langvannet i Bollo: Det gikk raskere med Karlsson.

Kun minutter bak

Da aller siste etappe inn mot Alta startet, på og langs Altaelva, var det bare noen hundre meter som skilte Næss fra andremann Karlsson.

Karlsson passerte Næss like ved Øvre Alta, og så seg aldri tilbake.

De siste kilometrene inn til Alta økte han forspranget, og kunne til slutt kjøre over målstreken i ensom majestet.

Kun minutter bak i sporet lå Næss da Karlsson passerte målstreken. Etter nærmere 1.200 kilometer var det bare noen hundre meter som skilte henne fra førsteplassen.

Hun kan likevel juble over å ha tatt NM-tittelen for andre år på rad.

Hormongale hannhunder holdt på å ødelegge alt

I intervju med Finnmarksløpets Trond Anton Andersen sa Karlsson at han hadde en plan:

– Jeg hadde lagd en plan, en plan jeg fulgte til punkt og prikke. Jeg hadde alt klart og skulle spurte ned mot Alta, men så gikk det ikke helt sånn. I stedet måtte jeg jakte etter Birgitte, sa Karlsson.

For parkeringen på Jotka skapte vanvittig dramatikk:

– På Jotka fikk vi medvind, vind som gikk nesten akkurat like raskt som spannet. Og vinden førte fram lukta av ei tispe med løpetid. Hannhundene ble helt gale og ute av kontroll av hormonene som blåste fram. Jeg prøvde å bytte plass på hundene, og da jeg holdt på med dette så var det en hund som klarte å tyvparre seg med tispa. Dette er en hund som aldri har lyktes med å parre seg før, men nå tror jeg jaggu han klarte det, sa en munter Karlsson like etter målgang.

Gikk svenskens vei

Etter episoden ved Jotka tok det tid før Karlsson fikk fart i spannet. Næss økte stadig ledelsen, og først ned mot Bollo begynte svensken å hale innpå.

– Jeg jobbet veldig for å få hundene i gang igjen, men de brydde seg ikke. Birgitte dro avsted, og jeg trodde hun var borte. Men så gikk det min vei til slutt, sa Karlsson.

Resten er historie, fra Øvre Alta og inn var Karlsson suveren og kunne heve armene over hodet på vei opp gågata i Alta sentrum.

NUMMER TO: Kun minutter skilte Birgitte Næss fra vinner Petter Karlsson. Hun hadde ledelsen på svensken helt til Øvre Alta, men derfra og inn var Karlsson overlegen. Foto: Even Martinsen