– Victoria er rett og slett fantastisk. Skulle tro hun aldri har vært syk, slik hun står på, mener medruss Lise Sem Paulsen (18) foran torsdagens innsamlingsaksjon Krafttak mot kreft.

Går til forskning

Altarussen er som vanlig på offensiven i kreftsaken, beredt til å stå på for formålet og gå rundt med bøsser torsdag. I år går inntektene til forskning for å dempe senskader og gi flere et godt liv etter den alvorlige sykdommen. Victoria har ekstra grunn til å engasjere seg. Altapostens fortalte om hennes kamp mot kreften, en kamp hun tilsynelatende har vunnet suverent.

– Mange har senskader og det gjelder også meg. Av og til er energien borte og man må lære seg å leve med at verden aldri blir den samme, påpeker Victoria.

Russeknute

De som er rundt henne er kraftig imponert. Hun er avgangselev og russ 2018, men jobber både på Sushi Point og Gullfunn, i tillegg til å være sjef  for torsdagens aksjon i Alta.

– Victoria er unik, fastslår Lise.

En av russens offisielle russeknuter er å delta på aksjonen.

– Det fine med den er at den skaper håp og redder liv, mener Sem Paulsen, som håper på både oppslutning og giverlede.

Kreftsykdommen angår de aller fleste, enten det er familien eller venner som får det i løpet av livsløpet. Andre blir rammet selv.

– Vi besøker de fleste i sentrumsområdet og har også bøssebærere i Talvik. I tillegg kan man bruke Vipps. Den digitale innsamlingen er allerede i gang.

Litt prestisje

Jentene har også konkurranseinstinktet i orden. Russ 2017 sikret ny rekord under sin innsamling i fjor, der de tok inn 148.000 kroner.

– Vi satser på minst 150.000, er svaret fra de to offensive russejentene, som tok første stikk ved å få inn flere kroner til Rosa sløyfe-aksjonen i høst.

– Det skal være litt prestisje, sier de.

– Det kan virke som om jentene er mer engasjert enn guttene. Stemmer det?

– Det kan se ut som det er en kjønnsforskjell. Mange gutter er engasjert, men det virker som jentene er mer «på». Det til tross for at vi alle vet at blant annet prostatakreft rammer gutter menn. Alle bør engasjere seg, mener de.

– Samtidig skjønner man selvfølge at unge mennesker har mye å sysle med og føler at dette er langt der fremme, Sånn er det jo ikke alltid, sier Victoria.

Fakta

Hvert år får flere enn 32 800 nordmenn kreft.

Mer enn en kvart million nordmenn lever med eller etter kreft.

Minst 1 av 3 lever med senskader av varierende grad.

Krafttak mot kreft er Kreftforeningens faste årlige bøsseaksjon

Årets  aksjon samler vi inn penger til forskning for at færre skal få senskader g at flere skal få et godt liv etter kreftsykdommen.

Nær 25 000 bøssebærere vil besøke norske hjem i aksjonsukene.

(Kilde Kreftregisteret)

Vipps-nummeret er 471083, for de som vil delta. Det er også mulig å gå inn på kreftforeningens nettside og krafttak mot kreft i Alta.