Elgplagen på Aronnes skal visst ingen ende ta. På nytt er Facebook og snapchat fulle av innlegg som viser at elgkua og hennes to kalver er svært nærgående nede blant husene på Aronnes.

Nina Opgård Løknes i Grepplyngveien har hatt gjentatte besøk, og sier til Altaposten at det nok er verst for de som har småbarn som er ute og leker og skolebarn som møter elgen på gangstiene.

Elsker hagebusker

Olaf Opgård i viltnemda er fullt klar over problemet. Han sier at det er de fristende hagene til folk som er høyt på menyen til elgen nå vinterstid.

– På den hardeste vinteren er det buskene i hagene til folk som frister elgen. Det er i tillegg lite snø, så buskene er lett tilgjengelige for elgen, så da bryr den seg ikke om at det er folk i nærheten. Den vil ha godsakene i hagene til folk, sier han.

– Men har den ikke nok mat i skogen?

– Elgen gnager barken fra vier og rogn, og den spiser årsskudd fra bjørk, den knekker også furukvister som den spiser. Men det beste er busker, så får den smaken på det, vil den heller ha det. Da går de inn og spiser det og legger seg gjerne like ved mens maten fordøyes, sier han.

Samtidig medgir Opgård at det ikke ønskelig med elger som er begynt å bli så stuevarme at de kommer opp på terassene til folk, som vi også har sett bilder av på sosiale medier.

– Nei, vi kan ikke ha det sånn og vi har vært nede på Aronnes og prøvd å jage dem vekk. Men hvis de har kommet tilbake, så må vi prøve en annen metode. Vi har nå kjøpt inn paintball for å kunne skyte merkekule i baken på elgen, for å se om det er den samme som går igjen. Er det den, så må noen myndigheter bestemme om den skal avlives. Skal den avlives, og det er den som har to kalver, ja da må sannsynligvis kalvene også avlives, sier Opgård.

Rykker ut ved varsel

Han forsikrer at straks de får meldinger fra folk på Aronnes om at elgen er der, så vil de rykke ut.

–  Jeg er klar med paintballen, sier Olaf.

Mange lurer på hvor farlig en elg egentlig er. Til det henviser Opgård til hjemmesiden til Alta kommune, hvor det ligger en utførlig beskrivelse av hva man må være oppmerksom på i møte med skogens konge.

Her står det at det er viktig å være oppmerksom på at elgen er et vilt dyr som kan forsvare seg og dermed kan være farlig. Før elgen eventuelt angriper, gir den normalt gjentatte advarsler og sier tydelig fra om at nå er du kommet for nær. En elgku med kalv kan være betydelig mer lettprovosert enn en okse.

Livsfarlig angrep

Dersom elgen har ørene rett opp og liksom stopper opp med hodet høyt hevet, er den oppmerkosm på at du er der. Da bør du trekke deg forsiktig unna. Er ørene lagt bak og hodet senket, mens busten er reist, er situasjonen farlig. Nå kan elgen angripe når som helst og du bør komme deg unna så raskt du kan. En elg som angriper er livsfarlig og må for enhver pris unngås.