Overleverer 36.500 underskrifter mot «avskilting» av lærere

I protest mot at Stortinget tirsdag avviser å droppe kompetansekrav for erfarne lærere, overleverer lærerorganisasjonene 36.500 underskrifter mot kravet.

OPPROP: I dag leveres det 36.500 underskrifter mot at lærere i landet parkeres.   Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

nyheter

– Avskiltingen av lærere oppleves som en kraftig nedvurdering og rammer yrkesstoltheten. Legg prestisje til side, og opphev vedtaket om tilbakevirkende kraft, heter det i oppropet som Utdanningsforbundet, Skolelederforbundet, Musikernes fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund står bak.

På under en måned har over 36.500 underskrevet oppropet «Nei til avskiltning av erfarne lærere», noe som gjør det til tidenes tredje mest støttede opprop på Opprop.net.

Underskriftene overleveres saksordfører Kent Gudmundsen (H) i Stortingets utdanningskomité på Løvebakken tirsdag formiddag, skriver NTB.

Ikke imot kompetanseløft

Også lokalt har man engasjert seg i kampanjen. Mette Harr Meedby, tillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Alta, har sammen med flere andre lærere skiftet profilbilde på Facebook i solidaritet. «Nei til avskilting av erfarne lærere» står det.

– Det er en pågående kampanje mellom blant annet Utdanningsforbundet, Skolelederforbundet, Skolenes landsforbund og MFO, som har laget et opprop for å stanse denne avskiltingen, forklarte hun til Altaposten i januar.

– Utdanningsforbundet er ikke imot at lærere skal fornye kompetansen sin. Det er kjempeviktig og alle lærere ønsker det. Det er måten dette blir gjort på som har skapt harme blant lærerne, sier Harr Meedbye.

Mette Harr Meedby.  Foto: Privat

 

Ikke tilbakevirkende kraft

– Lærere ønsker å ha relevant kompetanse når de underviser, det er ikke problemet. Men – vi vil ikke at nye kompetansekrav plutselig skal få tilbakevirkende kraft. Prisen har vært høy. Vedtaket har demotivert en rekke lærere, de opplever det er blitt langt vanskeligere å bytte jobb, mange lærere pensjonerer seg tidligere enn de ønsker – og samtidig har bruken av ufaglærte i skolen nå blitt rekordstor. Slik kan vi ikke ha det, sier leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, til NTB.

Steffen Handal i Utdanningsforbundet overlever 36.500 protestunderskrifter mot at skjerpede kompetansekrav også skal gjelder erfarne lærere.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 

Stortinget behandler tirsdag flere forslag om å ikke gi kompetansekravet regjeringen innførte i fjor tilbakevende kraft for lærere som utdannet seg i 2014. Det er flertall på Stortinget for å skrote kravene, men KrF, som har fremmet et av forslagene, må paradoksalt nok stemme mot sitt eget forslag og dermed gi flertall for regjeringens politikk, fordi de er bundet av budsjettavtalen med regjeringen før jul.

– Denne kampen er på langt nær over, og vi skal fortsette den til den er vunnet, sier Handal.

Kompetansekravene regjeringen innførte i fjor innebærer at alle lærere må ha faglig fordypning dersom de skal undervise i norsk, matematikk, engelsk, samisk og tegnspråk. I skoleåret 2017/18 er det 27.823 lærere (5,6 prosent) som ikke oppfyller kravene til utdanning, ifølge tall fra GSI.